Başkan son gün Yad Vaşem, Herzl ve Rabin’i ziyaret etti

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Kudüs ziyaretinin son gününde, İsrail’i bir devlet olarak1948’de kuruluşundan elli yıl evvel hayal eden Theodor Herzl ile barış yolunda bir suikasta kurban giden İsrail eski Başbakanı Yitzhak Rabin’in mezarlarını ziyaret etti.

Dünya
22 Mart 2013 Cuma

Dün İsrail’in gelecek nesillerine hitaben bir konuşma yapan Obama, Kudüs ziyaretinin son gününü İsrail devletinin geçmişteki kahramanlarına ayırdı. 

Obama, dünkü konuşmasında gençlere, barışa doğru kararlı ve cesur adımlar ile yürürken  gerektiğinde günümüzün liderleri ile karşı karşıya kalmaktan da korkmamalarını söyledi. 

Rabin’in mezarı başında uzun bir konuşma yapan Başkan’a Rabin’in kızı Dalia Rabin, oğlu Yuval ve torunları eşlik etti. 

İsrail’in genç nesillerine karşı yaptığı konuşmayı Rabin’den esinlenerek yaptığını belirten başkan, Yahudi geleneği gereği İsrail eski başbakanının mezarına yanında getirdiği bir taşı koydu.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre Obama’nın, yanında getirdiği taş Washington’daki Martin Luther King anıtının yükseldiği topraktan alındı. 

Son olarak Yad Vaşem Holokost Müzesi’ni gezen ABD Başkanı, müzenin hatıra defterini imzalarken şöyle konuştu: “ Tarihe baktığımızda görüyoruz ki; ne zaman başkasını küçük görüp bizden farklı saysak  insanlık barbarlığın kurbanı oluyor” 

Müzenin, Holokost’un bilinen her kurbanının isimlerinin yedi gün yirmi dört saat  okunduğu odasını ziyaret eden başkan duygularını “ buranın ötesinde kelimeler kifayetsiz” şeklinde ifade etti. 

Obama sözlerini şöyle noktaladı: “ İşte yıllar sonra eski topraklarınızdasınız, herkesin bilmesi gereken gerçek;  İsrail Holokost yüzünden  kurulmadı  ama İsrail var olduğu sürece bir daha asla Holokost olmayacak”