Yahudilerden Papa I. Francis’e sıcak karşılama

Dünyanın dört bir yanındaki Yahudi kuruluşları yeni seçilen Papa I. Francis’e tebrik mesajları gönderdi. Yahudi kuruluşları yeni Papa’nın Yahudi toplumu ile Vatikan arasındaki mevcut ilişkileri daha da güçlendireceğini ümit ediyor

Dünya
21 Mart 2013 Perşembe

Papa seçilmesiyle I. Francis adını alan Katolikler’in Arjantinli yeni ruhani lideri Jorge Mario Bergoglio’nun, Buenos Aires’teki Yahudi cemaati ile şehrin başpiskoposu olarak görev yaptığı yıllara uzanan köklü bir geçmişi bulunuyor. 2007 Eylül’ünde Arjantin’in başkentindeki en önemli sinagoglardan biri olan Benei Tikva’daki Roş Aşana duasına katılan dönemin başpiskoposu Papa I. Francis, 1994 senesinde Buones Aires’teki Yahudi merkezi AMIA’nın bombalanması sonrasında Yahudi cemaatiyle dayanışma içine girmişti. 2005 yılında Yahudilerin saldırı ile ilgili adalet çağrılarına destek vermiş ve hatta 2010’da yeniden inşa edilen AMIA binasını resmi olarak ziyaret etmişti.

Dünyanın dört bir yanındaki çeşitli Yahudi kuruluşları, Yahudiler için pek de yabancı olmayan yeni Papa için tebrik mesajları yayınladı. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Lauder’in imzasıyla yayımlanan mesajda, Papa I. Francis’in Güney Amerikalı Yahudiler Kongresi işbirliği ile düzenledikleri birçok dinler arası etkinliğe katıldığı ve bu nedenle Yahudi toplumu tarafından tanındığı vurgulandı. Yeni Papa’dan deneyimi, açık fikirliliği, diyaloglara açık olması ve tüm inançlar arasında bir köprü kurabilecek bir karaktere sahip olması nedeniyle övgüyle sözedildi. Resmi açıklamada, “Geçen 20 sene boyunca Katolik Kilisesi ve Yahudiler arasında filizlenen yakın ilişkilerin güçlenerek sürmesini umuyoruz. Yeni Papa’nın hem Katolik Kilisesi içinde hem de dışında antisemitizmin her türüne karşı çıkacağına, Holokost’u inkâr eden ya da küçümseyen rahip ve papazlara karşı gereken adımları atacağına ve Vatikan’la İsrail arasındaki ilişkileri pekiştireceğine şüphemiz yok,” denildi. 

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres da tebrik mesajında yeni seçilen Papa’nın adanmışlığı, Tanrı sevgisini, barış sevgisini, kutsal alçakgönüllülüğü ve uyanmakta olan yeni bir kıtayı temsil ettiğini ifade ederek, “Bugün siyasi liderlikten daha çok ruhani liderliğe ihtiyacımız var. Siyasi liderlerin ayrı düştükleri konularda ruhani liderler birleşebiliyor. Dünyayı yaşamak için daha iyi bir yer haline getirme vizyonu ve inancı etrafında bir araya gelmeliyiz. Bu vesileyle yeni Papa’yı en yakın zamanda Kutsal Topraklar’ı ziyaret etmeye davet ediyoruz. Tanrı yeni Papa’yı korusun,” dedi.

Geçtiğimiz çarşamba dünyadaki 1,2 milyar Katolik’in ruhani liderliğine seçilen 76 yaşındaki Bergoglio, yaklaşık 1.300 senedir Avrupa kıtası dışından seçilen ilk Papa oldu.