Mood’unuza göre müzik

Dijital cihazların becerilerinin artması ile CD’lere veda edeli çok uzun zaman oldu. 3G gibi hızlı mobil internet teknolojileri ve akıllı telefonlar da müzik dinleme deneyimini bir üst seviyeye taşıdı.

Aydın BOLKAR Teknoloji
20 Mart 2013 Çarşamba

Telefonlara yüklenebilen bir takım uygulamalar, müzik tecrübesini bir üst boyuta taşıyor.  Sizlere bu yazımızda, akıllı telefonlarda uçtan uca müzik deneyimi yaşayabileceğiniz bir takım uygulamalardan bahsedeceğiz. Hem de hiç müzik indirmekle uğraşmadan. 

Shazam

Bir cafe’de oturmuş, arkadaşlarınızla sohbet ediyorsunuz ve birden fonda çok beğendiğiniz ama ismini bilmediğiniz o şarkı çalmaya başlıyor. Cep telefonunuzda yüklü Shazam uygulamasını çalıştırın ve telefonunuzu havaya kaldırarak şarkıyı duymasını sağlayın. 10 saniye içinde şarkının adı, söyleyen sanatçı, youtube linkleri, şarkıyı satın alabileceğiniz linkler ve çok daha fazlası telefonunuzda olacak. Yıllar önce hakkında reklam yapılmış ‘Ne bu çalan?’ adlı hizmetin uygulaması yaklaşık 2-3 yıldır hayatımızda, yeni müzikler keşfetmek ve hiçbir müzik yolculuğunu ertelememek için ideal.

Radyo ve TuneIn Radio

İşi gereği sık sık arabayla şehir dışına çıkanlar bilir, eğer İstanbul’da yaşıyorsanız Gebze’yi geçer geçmez tüm bildiğiniz radyo istasyonları ya yok olur, ya da istasyon değiştirirler, yol üzerinde şiddetini sürekli hissettiren parazit de eklenince içinden çıkılmaz bir hal alır.

Özellikle büyük şehirler arasında mobil data bağlantıları sorunsuz şekilde sağlanabiliyor. Son derece başarılı mobil uygulamaları bulunan Radyo ve TuneIn Radio uygulamaları sayesinde tüm dünya radyolarını kesintisiz bir şekilde çok iyi bir ses kalitesi ile dinleyebiliyorsunuz.

Spotify

Müzik piyasasında Apple’ın canını sıkabilecek tek servis olarak lanse edilen Norveç merkezli bir start-up olan Spotify ile aylık cüzi bir bedel karşılığında dünyanın ileri gelen bir çok müzik firmasının arşivine cep telefonunuzdan ulaşabiliyorsunuz. Daha da güzel kısmı, beğendiğiniz şarkıcı, albüm veya şarkı listelerini telefonunuza indirip İnternet bağlantısının olmadığı (uçak, deniz vb) yerlerde de rahatça dinleyebiliyorsunuz. Bilgisayar üzerinden tamamen ücretsiz olarak kullanılabilen sürümü de mevcut olan Spotify’ı Türkiye’den kullanabilmek için kayıt aşamasında biraz cambazlık yapmak gerekiyor. Detaylarını Google’dan veya bana göndereceğiniz bir email ile sizlerle paylaşabilirim.

Songza

 Bazı zamanlar olur ki radyolarda hoşunuza giden bir şeyler bulmakta zorlanırsınız, sürekli araya girip müziğin keyfini kaçıran DJ’ler olmadan içinde bulunduğunuz anın keyfini çıkarmak istersiniz. Ama bunu yapmak için de şarkıcı seçmek, albümünü bulmak, indirmek vs. istemezsiniz. İşte Songza tam bu aşamada devreye giriyor. Amerikan AppleID ile AppStore’dan indirebileceğiniz uygulaması sayesinde açılıştaki seçeneklerden o anda ne yaptığınızı seçiyorsunuz – Çalışıyorum, Spor Yapıyorum, Araba Kullanıyorum, Romantik bir Akşam Yemeğine Hazırlanıyorum vb. Songza, sizin mood’unza uygun olabileceğini düşündüğü listeleri seçiminize sunuyor ve anında İnternet üzerinden dinlemeye başlıyorsunuz.

Songza, bu konudaki tek uygulama değil, ancak en başarılı olanlarından birisi. Türkiye’den mobil olarak erişilemeyen Last.fm, Pandora veya Rdio uyulamalarının aksine oldukça iyi çalışıyor. Eğer Türkçe dinlemeyi seviyorsanız burada fazla şansınız bulunmuyor. Onun yerine Spotify içinde, üyelerinin oluşturduğu listelere üye olmanızı öneririm.

Tüm bu uygulamaların İnternet üzerinden çalıştığını ve özellikle arabada, sokakta kullanırken data paketinizden harcadığını unutmayın…