Ölüm kampında Agada kalıntıları

Dünya
20 Mart 2013 Çarşamba

Polonya’daki Chelmno Ölüm Kampı’nda Yahudi mahkûmlara ait yıpranmış Agada kalıntıları bulundu İsrail’de bulunan Shem Olam Holokost ve İnanç Merkezi geçtiğimiz perşembe günü Batı Polonya’daki Chelmno Ölüm Kampı’nda kullanılmış olduğu düşünülen Pesah öğelerini ortaya çıkardı. Mahkûmlara ait eşyalar alanda yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan çukurlarda bulundu. Bu öğelerden biri de Naziler tarafından parçalanmış Agada (Pesah dua kitabı) idi. Hagada’nın hamets’den (mayalı yiyecekler) arındırmakla ilgili pasajları ve birkaç başka dua cümlesi bulundu.

Shem Olam Merkezi, Avram Krieger tarafından 1996 yılında kuruldu. Krieger’in açıklamasına göre Naziler tarafından Chelmno Kampı’na gönderilen Yahudilere doğudaki uzak köylerden birine yerleştirilecekleri ve yanlarında ağırlığı 3-4 kilogramı aşmayacak eşya getirebilecekleri söylenmişti.

Krieger, “Yahudilere yanlarında yükü hafif eşyaları taşıma izni verildikleri için manevi olarak kendilerine en yakın buldukları malları beraberinde almışlar. Bulunan bu öğeler, Yahudilerin dinine, inançlarına ve geleneklerine ne kadar bağlı olduklarının ve ayrıca Almanların gücünün bile onların ruhunu yıkmaya yetmediğinin göstergesi olmuştur,” şeklinde konuştu.