Amerikalıların İsrail desteği rekor seviyede

Dünya
20 Mart 2013 Çarşamba

ABD Başkanı Barack Obama’nın İsrail’e yapacağı ziyaretten beş gün önce Gallup anketi Amerikalıların İsrail’e olan desteklerinin son dönemlerde yaşanan en yüksek seviyede olduğunu gösterdi.

Ankete göre Amerikalılar, İsraillileri yüzde 64 gibi bir oranla, Filistinlilere kıyasla (yüzde 12) daha çok destekliyorlar.  İsrail’e olan yanlılık 2010’dan beri en fazla yüzde 60 seviyelerinde seyrederken cuma günü açıklanan yüzde 64’lük anket sonucunun, 1991’de Körfez Savaşı zamanında yapılmış anket sonucuyla aynı rekor seviyede olduğu görülüyor. 1991 Gallup anketinde katılımcıların sadece yüzde 7’si İsraillilere karşı Filistinlilerin yanında olduklarını söylemişlerdi. Ankete göre, Demokratlara (yüzde 55) nazaran Cumhuriyetçiler (yüzde 78) İsrail’i daha çok destekliyorlar.  İsrail’i desteklemek konusunda 2001 senesinden beri Demokratlarda yüzde 4 puanlık bir artış görülürken, Cumhuriyetçilerde yüzde 18 puanlık bir sıçrama görüldü.

Katılımcılardan Filistin’i destekleyenlerin sayısı eğitime göre farklılık gösteriyor; hiç üniversite eğitimi almamış olanların yüzde 8’i, yüksek derece eğitim almış olanların ise yüzde 20’si Filistinlileri destekliyor. Gallup anketine göre Filistinlileri destekleyenler daha çok Demokratlardan, liberallerden ve yüksek eğitim almış olanlardan çıkıyor, ama bu grupların içinde bir değerlendirme yapıldığında bile Filistin’e destek en fazla yüzde 24’e çıkıyor.