İsrail Hizbullah’ın füze transferini ABD’nin yardımıyla engellemek istiyor

İsrail, Suriye füzelerinin Hizbullah’ın eline geçmesi ile ilgili kanıtlar bulunursa ABD Hava Kuvvetleri’nin Suriye’ye hava saldırısı yapmasını isteyecek

Dünya
20 Mart 2013 Çarşamba

İngiliz The Guardian gazetesinin raporuna göre, Suriye füzelerinin Lübnan’da Hizbullah’a verildiğine dair herhangi bir kanıta ulaşılması durumunda ABD Başkanı Obama’nın çarşamba günü başlayan İsrail gezisinde İsrail, ABD’nin hava saldırılarını üstlenmesini veya en azından İsrail ordusunun bu transferi kesmeye yönelik harekâtına tam destek verilmesi için ikna etmeye çalışacak.

Obama’nın karışılacağı taleplerden birinin de, İran’a karşı ABD’nin askeri tahammül sınırının aşağı çekilmesi yolunda olacağı ifade ediliyor. Buna karşılık Obama’nın İsrail’in Filistinliler ile barış sürecindeki tutumunu ve isteğini arttırmasını isteyeceği belirtiliyor.

İki tarafın da istekleri konusunda ne kadar başarılı olabilecekleri tartışmaya açıkken, Suriye konusunun en kuvvetli anlaşma zemini olacağı belirtiliyor. 

Guardian’a göre Beşar Esad Rejimi kimyasal veya biyolojik silahları kullanırsa veya aşırı radikal gruplara transfer ederse, ABD kesinlikle askeri müdahalede bulunacak. İsrailli yetkililer ise Suriye’nin uçak ve gemilere karşı olan füze mühimmatının bölgeye yayılması riskine karşı tek başlarına bırakıldıklarını ifade ediyor.

Ocak ayında İsrail savaş uçakları Hizbullah’a iletilmekte olan gelişmiş Rus yapımı karadan havaya füze sistemi taşıyan bir Suriye konvoyunu yok etmişti. Binyamin Netanyahu hükümeti, benzer durumda saldırılarını tekrarlayacaklarını kesin bir dille ifade etmişti.

Konvoyunun yok edilmesi sonrası Suriye ordusu yaptığı resmi açıklamada İsrail’i ve onu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde koruyan herkesi saldırıdan sorumlu tuttuklarını, kendi ülkelerini ve egemenliklerini koruma haklarını saklı tuttuklarını açıklamıştı.