İsrail’de yeni hükümet iş başında

Haftalarca süren koalisyon görüşmelerinde, son dakika krizlerini aşan Yair Lapid ve Naftali Bennett nihayet geçen cuma anlaşmayı imzalayarak İsrail’in 33. hükümetinin kurulmasının yolunu açtılar

Dünya
20 Mart 2013 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, Başbakan Netanyahu’yu zamanında koalisyonu kurabildiği için tebrik etti ve yeni hükümetin ülkenin sorunlarını çözmede başarılı olacağını umduğunu söyledi.

Yeni hükümet mecliste pazartesi günü yemin etti. Birleşik Tora Yahudiliği Partisi’nden Moşe Gafni, Haredi partilerin koalisyon dışında bırakılmasını koalisyon anlaşma metnini yırtarak ve meclis duruşmasını terk ederek protesto etti. Muhalefet lideri İşçi Partisi Başkanı Şely Yahimoviç koalisyon dörtlüsüne hitaben, “Netanyahu, Lapid, Bennett ve Livni, siz zengin çocuklarısınız, kapitalistlersiniz. Sizin yaklaşımlarınızla İsrail’deki zengin fakir uçurumu daha da büyüyecek,” dedi.

Askerlik görevinin tüm vatandaşları kapsayacak şekilde genişletilmesini ön gören yeni bir yasa çıkarmak koalisyon anlaşmasındaki en öncelikli konu. Hükümetin göreve gelmesinden 45 gün sonra meclise sunulması beklenen yasa tasarısını hazırlayacak milletvekillerinin oluşturacağı ekibin başında Bayit Yehudi Partisi’nin bir üyesi olacak. 2013 bütçe kanunu da askerlik kanunun hemen ardından çıkarılacak.

Hükümet barış görüşmelerine vakit geçirmeden başlayacak. Bayit Yehudi lideri Naftali Bennett, Barış Görüşmeleri Bakanlık Komitesi’nin bir üyesi olacak. Bu komite daha evvel söylendiği gibi Adalet Bakanı Tzipi Livni tarafından değil, Başbakan Netanyahu tarafından yönetilecek. Komitede Yesh Atid Partisi’nden de bir üye bulunacak.

Partiler ayrıca yaz tatiline girmeden önce seçim reformlarını meclisten geçirecekleri konusunda anlaştılar. Bu reformlar seçim barajının yüzde 2’den yüzde 4’e çıkarılmasını ve hükümetlerin en fazla 18 bakan ve 4 bakan yardımcısından oluşmasını öngörüyor. Bunun yanında hükümeti düşürerek yeni bir hükümet oluşturmak için yeterli yapıcı güvensizlik oyu sayısı 65 olarak belirlenecek.

Daha evvel de üzerinde anlaşıldığı üzere Yesh Atid lideri Yair Lapid Maliye Bakanı, Naftali Bennett Ekonomi ve Ticaret Bakanı olacak. Yapı ve İskân Bakanlığı görevine Bayit Yehudi milletvekillerinden Uri Ariel, buna bağlı İsrail Arazi Otoritesi (Israel Lands Authority) başkanlığına ise daha evvel Netanyahu tarafından İskân Bakanı olması önerilen Moşe Kahlon getiriliyor.  İskân yasası değiştirilerek devlet teşvikli evlerin evlilik süresine bağlı olan koşulu, iş sahibi olmakla değiştirilecek. Moşe Ya’alon Savunma Bakanı olacak. Avigdor Lieberman ise yolsuzluk davasından aklanınca Dışişleri Bakanı görevini, şimdilik görevi yürüten Binyamin Netanyahu’dan devralacak. Lieberman’ın yardımcısı üzerinde ısrar ettiği  Ze’ev Elkin olacak. 

Hükümetin kurulduğunun açıklanmasından hemen sonra Beyaz Saray, Başkan Obama’nın İsrail Başbakanı ve yeni hükümet ile barış ve güvenlik meselelerinde yakın çalışmalara başlamak için hazır olduğunu belirten bir demeç vererek, tebriklerini sundu. Bildiride ayrıca, “Başkan’ın İsrail ziyaretinde yetkililerle ve doğrudan İsrail halkıyla yapacağı görüşmelerin bağlarımızı daha da geliştireceğine inanıyoruz,” denildi.