Technion’dan Obama’ya üç hediye

İsrail ziyareti sırasında ABD Başkanı Barak Obama’ya, Hayfa’daki İsrail Teknoloji Enstitüsü Technion’un mezunlarının ve araştırmacılarının geliştirdiği üç proje sunulacak.

Dünya
20 Mart 2013 Çarşamba

 

 

Projelerin ilki, ‘robot yılan’ deprem ya da bina çöküntülerinde mahsur kalmış insanların kurtarılmasına yardımcı olacak. Başında kamera olan robot, yılan gibi esnek yapısı sayesinde yıkıntılar arasında yeni bir çökmeye yol açmadan dolaşabilecek ve girilemeyen bölgelerde mahsur kalmış insanların durumları veya tehlikeli maddelerin olup olmadığı hakkında bilgiler toplayıp iletebilecek.

Rewalk adı verilen ikinci cihaz, türünün ilk örneği olup kendi güç ünitesi olan bir yapay iskelet görevi görüyor. Belden aşağısı felçli olanların yürümek, oturmak, kalkmak, merdiven inip çıkmak gibi günlük işlevleri yerine getirmesini sağlayan cihaz daha şimdiden ABD, Avrupa ve İsrail’de 200 felçliye yürüme ve hatta maratonlarda koşma imkânı sağladı. Cihaz, belden aşağısı tutmayanların alt gövde fonksiyonlarını taklit etmek amacı ile çeşitli kemerlerle vücuda sabitleniyor ve tüm güne yeten güçlü bir pilden enerjisini alıyor. Obama’ya takdim edilecek üçüncü hediye ise engellilere evlerinde hizmet etmek için tasarlanmış hizmetçi robot, 18 motor, sensörler, pusula ve kamera içeriyor.