Bakan Çelik’ten ‘geri dönün’ çağrısı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Rusya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Geçmişte yapılan bazı yanlışlıklar yüzünden ülkemizi terk etmiş Hıristiyan ve Yahudiler var. Hepsine ‘Ülkenize geri dönebilirsiniz’ diyoruz” dedi

Toplum
20 Mart 2013 Çarşamba

Bakan Çelik, geçmişte azınlıklara karşı yapılan bazı yanlışlıkların artık söz konusu olmadığını, Türkiye’nin tüm kimlikleri, tarihsel mirasını koruyan bir demokrasi haline geldiğini dile getirdi. “Türk demokrasisi bugün tüm kimlikleri üzerinde topluyor,” diyen Bakan Çelik, Anadolu’dan giden gayrimüslimlere “geri dönün” çağrısı yaptı. 

“Geçmişte yapılan hatalar var”

 Bakan Ömer Çelik, Moskova ziyareti sırasında yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Türkiye artık eski Türkiye değil. Geçmişte yapılan bazı yanlışlıklar nedeniyle ülkemizi terk etmiş Hıristiyan ve Yahudiler var. Veya bir şekilde ayrılmak durumunda kalmış olanlar var. Biz bugün hepsine diyoruz ki ülkenize geri dönebilirsiniz.”

“Başınız sıkışırsa…”

 “Bugün geçmişte yapılan hatalar, yanlışlıklar söz konusu değil. Türkiye bütün kimlikleri, tarihsel mirasını koruyan bir demokrasi haline gelmiştir,” diyen Bakan Çelik ülkeyi terk eden gayrimüslimlere “Başınız sıkışırsa ilk başvuracağınız yer Türk Büyükelçiliği olsun,” çağrısında bulundu.

Olumlu tepkiler

Bakan Çelik’in çağrısı Türk Yahudileri tarafından da çok olumlu karşılandı. Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, çağrıyı memnuniyet verici bir yaklaşım olarak değerlendirirken “Geri dönüş teşviklerinin yaratılması bu yaklaşımı daha umut verici bir yöne çekebilecektir,” dedi. Bakan Çelik’in sözlerini HaberTürk gazetesi için değerlendiren Şalom’un Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas da “coğrafyasının bütün etnik ve dinsel kimliklerini koruyan bir demokrasi kültürünün yerleşmesi, Türkiye’yi her anlamda lider ülke konumuna getirecektir,” dedi.

 

Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh:

“Geri dönüş teşviklerinin yaratılması umut verici olacaktır”

Bakan Çelik’in sözlerini değerlendiren Türk Musevi Cemaati Başkanı İbrahimzadeh, çağrıyı olumlu bulduklarını belirterek şunları dile getirdi:

“Cumhuriyetimizin ilk yıllarıyla karşılaştırdığımızda, cemaatimiz nüfusunda ciddi bir azalma olduğunu görmekteyiz. Şu an 20.000 civarında olan nüfusumuz, maalesef bu azalma trendini sürdürmektedir. Sayın Bakanımızın bu dönemde yaptığı çağrıyı memnuniyet ve umut verici bir yaklaşım olarak görüyor ve destekliyoruz. Ancak, bir taraftan toplumumuzdaki nüfus azalmasının durdurulması yönünde alınma iradesindeki tüm tedbirler gibi, bu dindaşlarımızın geri dönmesi için de bazı geri dönüş teşviklerinin yaratılması, bu yaklaşımı daha umut verici bir yöne çekebilecektir.”


Türkiyeliler Birliği Başkanı Zali de Toledo

“Türkiye’nin kapılarının her zaman açık olduğunu biliyoruz”

Zali de Toledo Bakan Çelik’in sözlerini değerlendirdi:

“1948’den beri Türkiye’den İsrail’e göç eden Yahudilerin bugün İsrail’de doğmuş, 3.- 4. nesil çocukları var. Bu çocukların tamamı, Yahudi tarihinden gelen bir inançla İsrail’i anavatan olarak benimsemiş, hayatını kurmuş, çoğunlukla Türkçe bilmeyen, İsrail vatandaşlarıdır. Eminim bunlardan pek çoğu her İsrailli gibi, Türkiye’ye turizm ve ticaret amacıyla giderler.

Bugün İsrail’de yaşayıp kanunen çift vatandaşlıkları olan Türkiye kökenli Yahudilerin Türkiye’yi her fırsatta ziyaret ettikleri, ticari ilişkilere katkıda bulundukları gerçektir. Türkiye dışında yaşayan yüz binlerce Türk gibi, bunlar da Türkiye’ye sevgiyle bağlıdırlar. Sayın Bakan’ın davetinin tarihten gelen bir gelenek olduğuna, Türkiye kapılarının her zaman açık olduğu İsrail’de gayet iyi bilinen bir gerçektir. Buna teşekkür ediyoruz.

Dileğimiz, İsrail ile Türkiye arasında ilişkilerin yakın geçmişte olduğu gibi iyiye gitmesi ve 400- 500.000 İsrailli turistin de Türkiye’yi ziyaret edebilmesidir.”

 

 

Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ın değerlendirmesi ulusal basında yer buldu

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas da Kültür Bakanı Çelik’in sözlerini HaberTürk gazetesine verdiği demeçte değerlendirdi. 19 Mart Salı günü yayınlanan demecinde Molinas, ülkemizde Yahudi komşu istemeyenlerin oranının hala yüzde 60’larda olduğunu hatırlatarak “Bu anlamlı çağrının hedefine ulaşması zor görünse de, ‘öteki’nin aslında kendinden pek farkı olmadığının anlaşılacağı bir sosyal iklim yaratıldığı takdirde Çelik’in dileği daha fazla anlam kazanacaktır,” dedi. Molinas sözlerine şöyle devam etti:

“Coğrafyasının bütün etnik ve dinsel kimliklerini koruyan bir demokrasi kültürünün yerleşmesinin, Türkiye’yi her anlamda lider ülke konumuna hızla getireceğinin altını çizmek isterim.”