“Babamın katili ile çay içmek”

Babası İrlanda Kurtuluş Ordusu IRA’nın bir otele düzenlediği terörist saldırıda öldürülmüştü, fakat o nefreti seçmek yerine barışı seçti. Yıllar sonra hapisten çıkan, saldırıyı düzenleyen yaşlı teröristle çay içti.

Dünya
18 Mart 2013 Pazartesi

Jo Berry adlı İngiliz kadın bu davranışı ile İngiltere’de barışın sembolü olmuş, diyalogun en büyük anlaşmazlıkların tek çözümü olduğunu İngiliz ve İrlanda kamuoyuna bir kez daha ispat etmişti. 

IRA terör örgütü 70’li ve 80’li yıllarda  İrlanda’nın, İngiltere’den ayrılarak bağımsız bir ülke olması için savaşmış ve mücadelesini sivillere karşı terör eylemleri yaparak sürdürmüştü.

2005 yılında IRA bir açıklama yaparak artık mücadelelerini sadece siyasi arenada sürdüreceklerini açıklamış ve bir daha hiç terör eyleminde rol almamıştı. 

Babası IRA kurbanı Jo Berry ile IRA eski teröristi  Pat Magee tam 12 yıldır artık dostlar ve her fırsatta buluşarak dünyaya bölgesel anlaşmazlıklarda terörizmin bir çözüm olmayacağını anlatmaya çalışıyorlar. 

Kendilerini nefret suçlarını yeryüzünden silmeye adamış bu ikili geçenlerde İsrail’i ve Filistin Özerk Yönetimi’ni ziyaret ederek, barış için umut verdiler. 

Hem Filistin tarafından hem de İsrail tarafından terör ve savaşta yakınlarını kaybetmiş ailelerin birbiri ile görüşmesini sağlayan organizasyon olan PIBFP tarafından İsrail’e davet edilen ikili, daha sonra düzenlenen özel bir toplantıda kendi hayat hikayelerini Filistinli ve İsrailliler ile paylaştılar.