David Saul Marshall, 12 Mart 1908

Singapur’un ilk başbakanı olan ve bugün kurucularından biri kabul edilen David Saul Marshall aslen Hindistan’daki Bağdadi Yahudilerindendi

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
13 Mart 2013 Çarşamba

Singapur’un ilk başbakanı olan ve bugün kurucularından biri kabul edilen David Saul Marshall 12 Mart 1908’de Singapur’da dünyaya geldi.

Aslen Hindistan’daki Bağdadi Yahudilerinden olan David Marshall küçük yaşlarda politikayla ve bağımsızlık hareketiyle yakından ilgilendi. Bağdadi Yahudileri, kökleri Irak Yahudilerine dayanan ve İngiliz kontrolünde olduğu dönemlerde Hindistan’a göç etmiş Yahudilerdir. Marshall ailesi de bu topluluktan olmasına rağmen daha sonra Singapur’a yerleşti. Singapur’da doğan David Marshall, lise eğitimini Singapur’da tamamladıktan sonra üniversite için İngiltere’ye gitti ve Londra Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldı.

Eğitimini tamamladıktan ve 1937’de Baro’ya yazıldıktan sonra Singapur’a döndü ve Singapur’un en iyi ceza avukatlarından biri oldu. O sıralar Singapur hukuku jüri sistemini kullanıyordu ve Marshall o kadar iyi bir hatipti ki savunduğu 100 cinayet davasından 99’unu beraatla sonlandırmayı başardı.

Yenilmez Marshall

Marshall Singapur hukuk çevrelerinde “Yenilmez Marshall” lakabıyla anılmaya başlandı. Hatta siyasi rakibi Li Kuan Yew jüri sistemini kaldırdığında sistemin çarpıklığını Marshall’ın bu inanılmaz istatistiği ile açıkladı. II Dünya Savaşı yıllarında Singapur gönüllü kuvvetlerine katılan Marshall, Singapur’un düşmesi üzerine Japonlara esir düştü. Japonya’daki kömür madenleri de dâhil 26 değişik çalışma kampında hayatta kalmayı başardı ve 1945 yılında serbest bırakıldı.

 Singapur’un en büyük iki partisinden biri olan ve Marshall’ın başında bulunduğu sol eğilimli  işçi cephesi 1955’teki seçimlerden az farkla galip ayrılınca bir azınlık hükümeti oluşturan Marshall, Singapur’un ilk başbakanı oldu. Nisan 1956’da İngiltere’ye bir heyet göndererek bağımsızlık için görüşmeler yürüten Marshall hükümeti, İngilizlerin işçi hareketleri ve komünizm tehdidi bahaneleriyle karşılaştı. Görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine David Marshall istifa etti ve yerini rakibi Lim Yew Hock’a bıraktı. İstifa sonrası Çin’e giden Marshall burada Çin hükümetiyle görüşerek ülkeden çıkışlarına izin verilmeyen 400 Rus Yahudi’sinin çıkışlarına izin verilmesini sağladı.

1963’te avukatlığa geri dönen Marshall, 1972 yılına kadar siyasetle aktif olarak ilgilendi. 1978 yılından 1993’e kadar Fransa, Portekiz, İspanya ve İsviçre’de Singapur Büyükelçisi olarak görev yapan David Marshall 1993’te emekliye ayrıldı. 12 Aralık 1995’te ise 87 yaşında vefat etti.

Singapur halkı Marshall’a olan minnettarlığını Singapur Üniversitesi’nin hukuk fakültesinde bulunan konferans salonuna ismini vererek ve önüne büstünü yaparak gösterdi.