İsrail’de kadınların gücü

8 Mart Uluslararası Kadınlar Günü sonrası yayınlanan bazı yeni araştırmalar modern İsrailli kadınların imajını belirginleştirdi. Bu araştırma sonuçları İsrailli kadınların İsrail ordusunda kendilerini göstermekten korkmadıklarını, evlilik için acelesi olmadıklarını, tek başlarına çocuk büyütebildiklerini ve direksiyon başında oldukça uyanık olduklarını ortaya seriyor.

Dünya
13 Mart 2013 Çarşamba

Son yıllarda, İsrail Güvenlik Güçleri’nde kadınların rolü çeşitli değişiklikler gösterdi. Şu anda İsrail ordusunda görev alan vatandaşlarının yüzde 34’ü, subayların yüzde 57’si ve askeri memurlarının yüzde 28’i kadınlardan oluşuyor. Ayrıca askeri pozisyonların tümünün yüzde 92’si kadınlara açık durumda.

Geçtiğimiz çarşamba İstatistik Merkez Bürosu’nun yayınladığı veriler İsrailli bekar kadınların da portresini çiziyor. Tel-Aviv’de yaşayan 30-34 yaşlarındaki kadın nüfusunun yüzde 50’si bekar konumdayken, Hayfa ve Rişon Lezion’da yaşayan her beş kadından birinin evlenmemiş olduğu saptandı. Buna karşılık Aşdod ve Petah Tikva’da zıt bir eğilimle her 10 kadından sadece birinin eşsiz olduğunu gözlemlendi. İstatistik Merkez Bürosu’nun verilerine göre; yüzde 90 kadın eşleri ile çocuk büyütürken, yüzde 10’un yalnız başına aile geçindirdikleri belirtildi.

Bu sırada İsrail’de güvenli trafiğin yaygınlaşması adına Or Yavok Kurumu’nun yayınladığı raporda İsrail’de sürücülerin yarısının kadın olduğu ve sadece yüzde 12’sinin ölümle sonuçlanan araba kazalarına sebebiyet verdiği belirtildi.