AB Parlamentosu üyelerinden Erdoğan’a kınama talebi

Yirmiden fazla Avrupa Parlamentosu üyesi, AB’nin, Başbakan Erdoğan’ı Siyonizm’i insanlığa karşı işlenen bir suç olarak nitelediği açıklamaları için resmi olarak kınamasını talep eden bir dilekçe sundu

Dünya
13 Mart 2013 Çarşamba

AB’nin Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’a hitaben yazılan dilekçede yirmi AB Parlamentosu üyesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta BM konferansında yaptığı konuşmada Siyonizm’i insanlığa karşı işlenen bir suç olarak nitelemesini şiddetle kınadıklarını belirtti.

İlk kez İsrail karşıtı bir açıklama için bu kadar yüksek sayıda Avrupa Birliği Parlamentosu üyesi böyle bir toplu tepki gösteriyor. Dilekçeye imza atan ülkeler arasında Polonya, İngiltere, Hollanda, Romanya, Finlandiya, Macaristan, Danimarka, Almanya, Belçika ve İspanya yer alıyor.

Ashton’ı 11 Mart’taki  Dış İlişkiler Konseyi toplantısında Erdoğan’ı kınamaya davet eden dilekçede, “Avrupa Birliği olarak İsrail’i ülkesinin mevcudiyetinin temelini sorgulayan her tür açıklamaya karşı desteklemeliyiz. Sayın Erdoğan’ın Siyonizm’i Avrupa Birliği’nin mücadele ettiği üç nefret kavramı olan antisemitizm, İslamofobi ve faşizmle aynı kefeye koyan açıklamasındaki niyeti de açıkça sorgulamaya yönelikti. Sayın Erdoğan’ın karşılaştırmasındaki sıradanlık bir açıklama gerektiriyor: Siyonizm, Yahudilerin ulus olma haklarının ve özlemlerinin gerçekleşmesidir ve bu hakları inkâr edilemez,” denildi. Zirvede konuşma yapan Ashton, “Bu tür ifadeler ne şimdi ne de daha sonra AB tarafından kabul edilebilir görüşler değildir,” diyerek tepkisini dile getirdi.

Söz konusu parlamento üyeleri Erdoğan’ın açıklamalarının benzerlerinin daha önce de yapıldığına dikkat çekti ve asıl endişe verici olanın bu yorumların AB üyesi olmak isteyen bir ülkenin başbakanından gelmesi olduğunu belirtti.

Dilekçeye imza atan üyeler Erdoğan’ın sözleri için 14-15 Mart’taki AB Devlet Liderleri Zirvesi’nde bir açıklama yapmasını istediler.