Bulgaristan: II. Dünya Savaşı’nda Yahudileri kurtaramadık

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki parlamento binasında düzenlenen, II. Dünya Savaşı’nda 48.000 Bulgar Yahudi’sinin Holokost’tan son anda kurtarılmasının 70. yılı anma töreninde resmi bir açıklama yapan parlamento, tarihte ilk defa 11.343 Yahudi’yi daha kurtarabilecek iken kurtaramadıklarını itiraf etti.

Dünya
11 Mart 2013 Pazartesi

1943 yılında Yugoslavya ve Yunanistan’dan sınır dışı edilen 11.343 Yahudi’nin ölüm kamplarına giden trenlere binip binmemesi  diğerleri gibi Bulgar yetkililerinin elinde iken, resmen Naziler ile işbirliği halinde olan hükümet, Almanya’dan çekindiği için bu grubun trene binmesine engel olmak istememişti. 

Parlamento Sözcüsü açıklamasında şöyle konuştu: “Bugün tarihçilerin kanıtları ile ortaya koyduğu, Yugoslavya ve Yunanistan’dan sınır dışı edilen bu 11.343 kişi, o günkü Bulgar yetkililerin emri ile maalesef kurtarılamayarak ölüm kamplarına yollanmıştır. Öncelikle o zamanki Bulgar hükümetinin işlediği bu insanlık suçunu kabul ediyor ve kınıyoruz.

Ancak üzülerek bildirmek isteriz ki  Nazilerin emri ile yapılan bu transferlere engel olmak o zamanki Bulgar güçlerinin kapasitesinin ötesinde idi.”