Alman müzesi Nazilerin aldığı resmi iade etti

Sttaatsgalerie Stuttgart adlı Alman müzesi II. Dünya Savaşı’nda Nazilerin Yahudi galerici Max Stern’den çaldıkları ortaçağa ait çok kıymetli bir tabloyu Stern Sanat Evi’nin kanuni mirasçılarına iade etti.

Dünya
8 Mart 2013 Cuma

Kanada’daki Concordia Üniversitesi’nin çabaları sonucu  iade edilen sanat eseri tablo, ilk Rönesans dönemi  sanatçısı Robert Campin’e ait.

 

‘Bakire ve çocuk’ adlı tablo son derece nadir ad edilen  bir klasik eser.

 

Nazilerin eline geçtikten sonra  sonra uzun süre ortadan kaybolan tablo, müttefik kuvvetleri tarafından bulunarak Sttaatsgalerie Stuttgart müzesine verilmişti.

 

1937 yılında Naziler, Yahudi Stern’i tüm tablo ve sanat eserlerini yok pahasına satmaya zorlamış, satamadıklarına da el koymuşlardı.

 

Stern aynı yıl Almanya’daki  sanat galerisini kapatarak önce İngiltere’ye yerleşmiş daha sonra da Kanada’ya göç etmişti.

 

Ünlü sanat galerisi sahibi yüzbinlerce dolar değerindeki söz konusu tabloyu Annesini Nazi Almanya’sın dan çıkarabilmek için rüşvet olarak vermişti.

 

Stern Kanada’ya yerleştikten sonra ülkenin en büyük sanat koleksiyoncusu ve simsarı oldu.

1987 yılında öldüğünde elindeki tüm sanat eserleri vasiyeti gereği  Kanada’daki  Concordia üniversitesi,  Montreal McGill Üniversitesi ve Kudüs’teki İbrani üniversitesi’ne verildi.

 

Concordia 2003 yılından beri Stern’in savaş sırasında elinden alınan 400 eserinin bulunup geri alınması için çaba sarf ediyor.