Irkçı otobüs iddiasına İsrail’in cevabı

Medyada yer alan, ‘İsrail Filistinlileri ayrı otobüse bindiriyor’ veya ‘Irkçı Otobüs’ gibi başlıklar ile verilen haber ile ilgili İsrail resmi bir açıklama yaptı.

Dünya
7 Mart 2013 Perşembe

Türkiye’deki İsrail Temsilciliklerinin Resmi Blogu sitesinde Türkçe yayınlanan açıklama aynen şöyle:

“İsrail’e yasal yollardan geçmek isteyenler için (çalışma izni ile) Filistinlilerin direkt bir otobüs hattı bulunmamaktadır. Bu yüzden gayri resmi resmi  taksiler eşliğinde geçiyorlar yada İsrail yerleşim bölgelerine kadar yürüyüp (Örneğin; Ariel)  buradan bir otobüse binmek durumunda kalıyorlar. O yüzden mevcut otobüs firması tarafından Filistinlilere hizmet eden 2 hat kurulmuş bulunmakta, bu sayede önce Ariel’e gitmekten veya korsan taksi tutmaktan kurtulabiliyorlar. (üstelik korsan taksiye 40 şekel verirken bu otobüsler sadece 10 şekel) Bunda herhangi bir yanlışlık bulunmuyor, özellikle Otobüs firması resmi bir açıklama yaparak bunu çok açık bir şekilde  evlerinden Ariel’e kadar bu hattı kullanmak isteyen her Filistinli’nin sorunsuz ve geri çevrilmeden bu otobüsü kullanabileceklerini belirtti. (yerleşimcilerle birlikte)

Sonuç olarak: Irkçılık ve ayırımcılık kesinlikle yoktur, sadece farklı bölgelere daha etkili hizmet vermek için çabalamak vardır ve hiç kimsenin hiçbir yerde haklarının yasaklanması asla söz konusu değildir.

 İsrail topraklarında farklı bir muameleye maruz kaldığını söyleyenler çıkabilir bunlar normaldir, İsrail’e girmek kolay değildir , Filistinliler geçerli bir geçiş izni göstermelidir(vize türü)-çünkü bütün dünyada sınırlardan geçiş bu yönde gerçekleşmektedir.”