ERDOĞAN’A SİYONİZM TEPKİSİ

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Viyana’daki 5. Medeniyetler İttifakı Forumu’nda dile getirdiği “Tıpkı siyonizm veya antisemitizm veya faşizm gibi İslamofobi’nin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz olmuştur” sözlerine uluslararası kamuoyundan tepkiler geldi

Dünya 0 yorum
6 Mart 2013 Çarşamba

Joe Biden: “Dünyanın hangi ülkesinden ve hangi liderinden gelirse gelsin her türlü antisemit söyleme karşı çıkarız”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, AIPAC’in (Amerika –İsrail Kamu İşleri Komitesi) genel kurulunda yaptığı konuşmada siyonizmin ırkçılıkla eşdeğer görülmesine  tepki gösterdi. Biden şöyle konuştu: Biz, siyonizm ile ırkçılığı utanç verici şekilde eşdeğer gösteren her türlü uluslararası etkinliğe katılmayı reddettik. Aynı şekilde biz, dünyanın hangi ülkesinden ve hangi liderinden gelirse gelsin her türlü antisemit söyleme karşı çıkıyoruz. Bu nedenledir ki, Dışişleri Bakanımız John Kerry geçtiğimiz hafta Ankara’nın kullandığı dile karşı sesini yükseltti.

Ban Ki-moon: “İncitici ve ayrımcı sözler”

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Başbakan’ın siyonizmle ilgili sözlerinin “incitici ve ayrımcı” olduğunu öne sürdü. Ban Ki-moon adına açıklama yapan bir sözcü, “Genel Sekreter bu şekilde incitici ve ayrımcı sözlerin ‘sorumlu liderlik’ temasıyla yapılan bir toplantıda sarf edilmesinin talihsizlik olduğuna inanıyor,” dedi.

John Baird: “Bu sözler barışa yardımcı değil”

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird da Erdoğan’ın sözlerinin bölgedeki duruma hiç yardımcı olmadığı belirtirken şöyle dedi: “Dünyada sadece bir Yahudi devleti var. Dünya tarihinde geçen yüzyılda yaşananlar bize Yahudilerin de bir anavatanları olması gerektiğini gösterdi. Yahudi anavatanı bugün bir mabet; barışın ve güvenliğin ülkesi.”

Guido Westwelle: “Erdoğan’ın sözleri kırıcı ve kabul edilemez”

Başbakan Erdoğan’ın sözlerine bir eleştiri de Almanya’dan geldi. Alman Dışişleri Bakanı Guido Westwelle yaptığı açıklamada Erdoğan’ın sözleri için “kırıcı ve kabul edilemez” yorumunu yaptı.

BM Gözlemciler Kurulu 

“Erdoğan’ın küresel bir kürsüyü nefret duygularını kışkırtmak için amacı dışında kullanması, İsrail’le dört yıldır süren anlaşmazlığına son verme konusunda isteksiz olduğuna dair görüşleri pekiştiriyor.”

Netanyahu: “Bu tür karanlık ve iftira niteliğindeki yorumların geçmişte kalan şeyler olduğunu düşünüyordum”

İsrail Başbakanı Netanyahu Erdoğan’ın sözlerini kınarken şöyle konuştu: “Bu tür karanlık ve iftira niteliğindeki yorumların geçmişte kalan şeyler olduğunu düşünüyordum.”

1 Yorum