Çevrecilikte bu ay

Çevre
6 Mart 2013 Çarşamba

AYIN ÇEVRE HABERİ

TÜRK ÇAYI SON DEMLERİNİ YAŞIYOR


Her canlının olduğu gibi çay bitkisinin de bir ömrü var, 100 yıl.  Cumhuriyet’in ilk yıllarında Doğu Karadeniz’e dikilen çay bitkileri 75. yıllarını doldurdular ve eğer toprak ve bitkinin ömrünü uzatmak için hiç bir çaba harcanmazsa, 25 sene sonra çay keyfimiz kalmayacak. Peki, bunun önüne nasıl geçilebilir dendiğinde karşımıza sürdürülebilir tarım çıkıyor. Çay üretiminde sürdürülebilir tarım konusundaki ilk adım, özel sektörden, Lipton’dan geldi. Lipton, iki yıllık bir uğraş sonunda Yağmur Ormanları Birliği’nden sürdürülebilirlik sertifikası aldı. Bunun sonrasında, Rize’deki çiftçilere çay tarımı bilimi, erozyonla mücadele, tampon bölge uygulaması, çay tarımı yapılan bölgelerdeki toprağın mineral oranlarına uygun gübre tipi ve miktarı konusunda bilgiler verdi.  Sürdürülebilir çay üretimi teknikleri ve doğru gübre kullanımı sayesinde Rizeli çiftçiler bir yılda 480.000 liralık tasarruf sağladı. 

Sürdürülebilir çay üretimi hem bölgede yaşayan 65 bin insanın ekonomik geleceğini hem de nüfusumuzun yüzde 96’sının günlük sıcak içecek keyfini korumak açısından önem taşıyor.

 

AYIN ÇEVRECİ SÖZÜ

“Dünü değiştiremeyiz ama yarını koruyabiliriz”

Nasuh Mahruki

 

2 ŞUBAT DÜNYA SULAK ALANLAR

GÜNÜ’YDÜ

Dünya Sulak Alanlar Günü, 1971’de İran’ın Hazar Denizi kıyısındaki Ramsar şehrinde, devletlerin sulak alanların önemi konusunda kamuoyunu eğitmelerini ve bu bölgeleri koruma altına almalarını öngören anlaşmanın yıldönümü olarak her yıl 2 Şubat’ta kutlanır.  Acı, tatlı, tuzlu suların oluşturduğu tüm sulak bölgeler, göller, bataklıklar, ve sazlıkları içine alan sulak alanlar, iklimin dengeleyicisi ve suyun koruyucusu görevini görür.  Geçtiğimiz 40 yılda ülkemizdeki sulak alanların ne yazık ki yarısı iklim değişikliğinin olumsuz etkileri, akarsular üzerine baraj kurulması ya da suların yönlerinin değiştirilmesi, arazi kazanma, sıtmayla mücadele gibi çalışmalar sonucunda kaybedildi.

2013 yılının Dünya Uluslararası Su İşbirliği Yılı olması nedeniyle, bu senenin Sulak Alanlar Günü’nün teması “Sulak Alanlar ve Su Yönetimi” olarak belirlendi.

 

 

AYIN ÇEVRECİ KURUMU

 www.change.org

Change.org, nerede olursa olsun herkese görmek istediği değişimi gerçekleştirebilmesi için olanak sağlayan, dünyanın en büyük imza kampanyası platformudur. 196 ülkede 20 milyondan fazla Change.org kullanıcısı bu web sitesinin kendilerine sunduğu araçları kullanarak --yerel, ulusal ve küresel bağlamda-- kendi toplumlarını dönüştürüyorlar.  Ülkemizde de binlerce kişinin destek verdiği change.org kampanyaları arasında Antalya Kürce’deki Hidroelektrik Santrali projesinin “yürütmeyi durdurma kararı” derhal uygulanmasını talep eden kampanya, Tabiat Kanunu Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu Meclis gündeminden geri çekilmesini savunan “Doğa için Ses Ver” kampanyası, yunuslara özgürlük verilmesini savunan ve bu bağlamda Groupon Şehir Fırsatı’ndan yunus parklarına indirimli giriş fırsatlarının kaldırılmasını talep eden kampanyalar var. Groupon Şehir Fırsatına karşı yürütülen kampanya 3000 kişinin desteğiyle başarıya ulaştı ve Groupon web sitesinden yunus parkları için geçerli olan tüm fırsatlar kaldırıldı. 

 

AYIN ÇEVRECİ  ADIMI

Ailece yeşil bir film gecesi düzenleyin

85. Oscar Ödülleri sahiplerini buldular.  Bir yanda aday gösterilen oyuncu ve yönetmenlerin heyecanı, diğer yandan kırmızıdaki halıdaki bayanların şıklığı derken her sene olduğu gibi yine keyifli bir Oscar töreni izledik. 

Hem film izleme keyfinizi hem de doğaya olan duyarlılığınızı yaşamanın en güzel yolu, hep birlikte çevreci bir film gecesi düzenlemek.  Bu gecede, dilerseniz 2008 Cannes Film Festivali’nde gösterime giren “Çocuklarımız Bizi Suçlayacaklar” belgeselini alıp küçük bir Fransız kasabasındaki bir okulun öğrencilerine sağlıklı yemekler yedirebilmek için kimyasal gübre ve tarım ilaçlarına açtığı savaşın detaylarını öğrenebilir, dilerseniz yunuslara olan sevginizi daha da artıracak olan The Cove filmini izleyebilir veya çevreye duyarlı aktör Leonardo DiCaprio’nun yapımcılığını da üstlendiği iklim değişikliği ve buna bağlı ortaya çıkan kasırga sel gibi doğal felaketlere odaklanan Eleventh Hour’u seyredebilirsiniz.  Film seçiminiz ne olursa olsun, organik patlamış mısırlarınız ve geri dönüşümlü peçetelerinizle evde doğal keyifli bir gece yaşamak sizin elinizde.