Netanyahu’ya iki haftalık ek süre

Kendisine tanınan 28 günlük süre içerisinde mecliste bir çoğunluk oluşturmayı başaramayan İsrail Başbakanı Netanyahu, resmen ek süre istemek için Kudüs’teki Cumhurbaşkanlığı Konutunu ziyaret ederek Peres’e, güvenilir bir koalisyon oluşturmaya çok yakın olduğunu fakat biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Dünya
6 Mart 2013 Çarşamba

Koalisyon için ortak arama sürecinin başlarında geniş tabanlı bir koalisyon kurmayı amaçladığını açıklayan Netanyahu’nun bu planı, ultra-Ortodoks partilerin de dâhil olduğu bir hükümette görev almayı kabul etmeyeceklerini açıklayan Yesh Atid ve Habayit Hayehudi partileri tarafından sekteye uğratıldı. Başbakan, Peres ile görüşmesinde, gecikmenin Yesh Atid lideri Yair Lapid ve Habayit Hayehudi lideri Naftali Bennet ittifakından kaynaklandığını ima ederek, “Burada boykot edilen ultra-Ortodokslar, İsrail halkının ta kendisidir. Bunu doğru bulmuyor ve halkımızı birleştirmek için uğraşıyorum. Biz Yahudiler özellikle uluslararası olarak boykot edilmenin ne demek olduğunu iyi biliriz. Ben bu ek süreyi geniş tabanlı bir hükümet kurmak için kullanmayı istiyorum. Umarım diğer parti başkanları da gerekli liderlik özelliklerini gösterir ve sorumluluklarına sahip çıkarlar,” dedi.

İsrail yasalarına göre, hükümet kurma görevi verilen adaya altı haftaya kadar süre tanınabiliyor. Adayın, iki haftalık uzatma süresi sonunda başarısız olması halinde, Cumhurbaşkanı, Knesset parti başkanlarına danıştıktan sonra, görev için başka bir aday atayabiliyor. Bu süreç sonunda hükümet halen oluşturulamamışsa, yeni bir seçime gidiliyor.