MISIR MAHKEMESİ GAZZE TÜNELLERİNİN YOK EDİLMESİNİ EMRETTİ

Mısırlı güvenlik yetkilileri, pek çok giriş-çıkışlı Gazze tünellerinin Mısır ve Sina Yarımadası güvenliğine tehdit oluşturduğunu söyledi

Dünya
6 Mart 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz Ağustos ayında, on altı Mısırlı askerin ölümüyle sonuçlanan sınır ötesi saldırının ardından, Mısır’da aktivist ve avukatlardan oluşan bir grubun verdiği dilekçe sonucunda Kahire’deki bir mahkeme, Mısır ve Gazze’yi birbirine bağlayan ve genellikle kaçakçılık için kullanılan tünellerin güvenlik tehdidi oluşturduklarına ve yok edilmeleri gerektiğine karar verdi.  Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Essam Haddad, Hamas ve Mısır yönetimindeki Müslüman Kardeşler arasındaki ilişkinin tarihsel sıcaklığına rağmen, Sina Yarımadası’nda istikrarı bozmaya devam edecek bir düzeni destekleyemeyeceklerini açıkladı.

2007 yılında Hamas’ın  1,7 milyon nüfuslu Gazze bölgesinin yönetimini ele geçirmesinin ardından, bölgede hem İsrail hem Mısır tarafından pek çok sınır kısıtlaması uygulanıyor. On beş kilometrelik sınırın altından yapılan kaçakçılık sayesinde, yıllardır kısıtlamaların önüne geçiliyor ve yasaklar aşılıyordu. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargo, geçmişte bu tünellerden Gazzelilerin getirttiği inşaat malzemeleri, petrol ve araçlar ile deliniyordu. Hamas ise silah ve nakit para getirtmek için tünelleri kullanıyor, ayrıca tünellerde mal ticareti yapanlardan da para toplayarak gelir elde ediyordu.