“Barış için Filistinliler de, Netanyahu kadar risk almalı”

Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC) konferansında konuşan İsrail’in ABD Büyükelçisi Michael Oren, barış için sadece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun risk almasının yetmeyeceğini söyledi

Dünya
6 Mart 2013 Çarşamba

Washington’da yapılan konferansa katılan ABD eski diplomatları Dennis Ross ve Elliott Abrams ise, ABD Başkanı Barack Obama’nın planlanan İsrail seyahatinde, halkı, fikirlerinin değiştiğine ikna etmesi ve halkla arasında bir bağ kurması gerektiğini söylediler.

Pazar günü açılışı yapılan ve üç gün süren konferansa, ABD’nin İsrail’e desteğini belirten ve beklentilerini dile getirme fırsatı bulan on üç binden fazla delege katıldı.

Büyükelçi Oren konuşmasında İsrail Başbakanı Netanyahu’nun aralarında yeni yerleşim projelerini durdurmanın da olduğu pek çok kararıyla barış için risk aldığını belirtti. Oren, Netanyahu’nın İsrail’deki Bar İlan Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada “iki ulus için iki devlet” fikrini tanımasını buna örnek göstererek, Filistinlilerin de cesur kararlar almalarının zamanı geldiğini söyledi. Oren, tüm bunlara rağmen, Filistin Başkanı Mahmud Abbas’ın partisi El Fetih ile Gazze’deki Hamas’ın anlaşmaya gitmesi halinde barış sürecinin tümden sona ereceğini de ekledi.

İran konusuna da değinen Oren, “diplomasi işe yaramadığı gibi, yaptırımların da İran’ın nükleer programını durduramadığı açıktır,” dedi.  Daha sonra söz alan Abrams ise İran’da arabulucuların ilerleme gösterdiklerini sandıklarında dahi aslında yol alamadıklarını belirterek, “Kendi kendimize ara buluyoruz gibi görünüyor,” dedi.

Suriye’deki muhalefete ABD yardımı konusunda Ross ve Abrams, ABD’nin Suriye’ye Esad hükümeti aracılığıyla bugüne dek 360 milyon dolarlık insani yardımda bulunduğunu fakat Suriye’deki isyancılara yapılan insani yardımın şimdi başladığını belirttiler.

Ross, Esad’ın devrilmesinin çabuklaşması ve Suriye hükümetine karşı isyancıların gücünü dengelemek amacıyla ABD’nin Suriyeli isyancılara silah desteği de sağlaması gerektiğini söyledi.

AIPAC’ta konuşan Netanyahu: “İran sadece sözlerle durdurulamaz”

Koalisyon oluşturma çalışmaları nedeniyle gidemediği konferansa uydu aracılığıyla katılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı konuşmada İran’ın nükleer silahlanmasına engel olmaya kararlı olduklarını vurguladı. Netanyahu, “İran, geçen Eylül’de Birleşmiş Milletler toplantısında belirttiğim kırmızı hattı henüz geçmiş olmasa dahi, sürekli bu çizgiyi her an geçebileceği sinyalleri veriyor. Buna izin vermeyeceğiz,” dedi. Sözlerine İsrail’in kendini savunma hakkını koruduğunu belirterek devam eden İsrail Başbakanı, ülkesinin güvenliği konusunda asla kumar oynamayacağını söyledi.