Başbakan Erdoğan: ‘İslamofobi ve antisemitizm aynı şekilde değerlendirilmeli’

Viyana’da Hofburg Sarayı’nda geçen hafta gerçekleşen Medeniyetler İttifakı 5. Küresel Forumu’nda bir konuşma yapan Recep Tayyip Erdoğan, İslamofobi’nin siyonizm, antisemitizm ve faşizm gibi insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu konuşma dünya genelinde büyük tepki topladı

Dünya
6 Mart 2013 Çarşamba

Başbakan Avrupa’da  faşizmin yükselen bir trend olmaya başladığının altını çizerek, “Irkçı saldırıların ivme kazandığı, terörün her geçen gün daha çok can aldığı, dinlerin ve mezheplerin birbirlerine daha az anlayışla yaklaştığı bir dünyayla karşı karşıyayız. Benzer şekilde Avrupa’da artan ırkçılığın Medeniyetler İttifakı’nın çalışmaları için ciddi bir sorun teşkil ettiğini de belirtmeliyim,” dedi. Erdoğan, ayrıca bazı ülkelerde Müslümanlara yönelik “saygısız” davranışların da vicdanları zedelediğine dikkat çekti.

Bu konuyla ilgili olarak Başbakan, “Bazı ülkelerde ‘diğerleri’ olarak görülen azınlıkların kültürlerini ve inançlarını anlamaya çalışmak yerine ‘dışlandıklarına’ sıkça şahit oluyoruz,” dedi. Erdoğan, sözlerine “Tıpkı siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi, İslamofobinin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Bazı politikacılar kitle iletişim araçlarını kullanarak bir dini ya da mezhebi aşağılayabiliyor, karalayabiliyor. Bu da önyargıları artırıyor ve aradaki uçurumu daha da büyütüyor,” diye devam etti.

 

Başbakan Erdoğan’ın Medeniyetler İttifakı’ndaki konuşmasına, Birleşmiş Milletler Gözlemciler Kurulu (UN Watch) tepki gösterdi

Erdoğan:

“Siyonizm insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur”

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yayınlayan BM Gözlemciler Kurulu (BMGK), “BMGK olarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın, BM’nin 1975 senesinde yayınladığı siyonizmi ırkçılık olarak tanımlayan önergeyi, antisemit bir ifade olarak kabul edip yürürlükten kaldırdığını hatırlatmak isteriz.” denildi.

BMGK, Medeniyetler İttifakının tüm üst düzey üyelerini ve Başpsikopos Desmond Tutu’yu karşılıklı toleransa ithaf olunan bir forumun amacıyla kökten çakışan bu yorumları kınamaya çağırdı.

Kurul açıklamasında “Erdoğan’ın küresel bir kürsüyü nefret duygularını kışkırtmak için amacı dışında kullanması ve Ahmedinejad vari yorumları İslam dünyasının en düşük ortak paydasına hitap ediyor. Bu yorumlar, Erdoğan hükümetinin zıtlaşmaya meyilli duruşunu sürdüreceğine ve İsrail’le dört yıldır süren anlaşmazlığına son verme konusunda isteksiz olduğuna dair görüşleri pekiştiriyor.” ifadelerine de yer verdi.