Fas’ta Yahudi hayatını anlatan film

Fas’ta düzenlenen Tangiers Film Festivali’nde Faslı yönetmen Kamal Hachkar’ın yaptığı ülkenin Yahudi nüfusunun hayatını anlatan film hem solculardan hem de radikal sağcı kesimden tepki aldı.

Kültür
4 Mart 2013 Pazartesi

Belgesel formatında yapılan filmin festival gösterimi sırasında sinema salonu etrafında toplanan İslamcı, solcu gruplar yönetmen Hachkar’ı, İsrail ile Fas arasında ikili ilişkilerin normalleşmesini istemek ile suçladılar. 

Hachkar festival sırasında toplumun değişik kesimlerinden büyük tepki almasına rağmen ne film yapımcıları derneğinden atıldı ne de ‘Tinghir-Küdüs hattı’ adlı film ülkede yasaklandı. 

Fas 1960’larda, Yahudilerin  başta İsrail olmak üzere ABD ve batı ülkelerine göç ederek terk etmesinden önce Arap dünyasının en büyük Yahudi cemaatine sahipti. 

Fas bir zamanlar 300,000 Yahudi’nin vatanı idi. 

Yönetmen Hachkar  belgeselini oluşturmak için, Fas’ta bir zamanlar Yahudilere komşuluk yapmış, aynı sofraları paylaşmış yüzlerce kişinin hatıralarını kayıt altına almış. 

Faslı filmci daha sonra ülkeden ayrılan Yahudi aileleri Kudüs’te bularak, kendi ana lisanında, göç etmek zorunda kalan bu insanların yaşadıklarını dinlemiş, ve İsrail’de bu  göçmenlerin bir Faslı gibi nasıl yaşadıklarına şahit olmuş.