Holokost’u hologramdan dinlemek

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, günümüzde halen yaşayan Holokost Kurbanlarının konuşmalarını filme alarak, gelecek nesillere hologram (üç boyutlu film) olarak sunma peşinde.

Kültür 0 yorum
1 Mart 2013 Cuma

Üniversite ile Kaliforniya Holokost Vakfı’nın ortak yürüttüğü projenin amacı, gelecek nesillere II. Dünya Savaşı’nın bu tüyler ürperten trajedisini yaşayanların ağzından direkt anlatmak.

 

Üniversite yetkilileri şu anda savaştan kurtulanların ortalama yaşının 80 olduğunu ve önümüzdeki yıllarda yaşanan katliamı şahitlerin ağzından dinlemenin imkansız olacağını söylüyorlar. Dolayısı ile, hologram projesi eğer başarılı olursa, henüz doğmamış nesiller bile Holokost’ta neler olduğunun trajedinin tanıklarından dinleyebilecekler.

 

Burada araştırmacıların geliştirmek için uğraştıkları Hologram teknolojisi bugün bildiğimiz anlamda gözlük ile seyredilen 3D görüntüden çok daha karmaşık bir sistem. 

Hologram bir görüntünün üç boyutlu olarak uzaya yansıtılması demek, dolayısı ile izleyiciler hologramın etrafında 360 derece buyunca hareket etseler de görüntüyü sanki orda gerçekten varmış gibi görebiliyorlar. 

Dahası projektörle yansıtılan görüntü herhangi bir  yarı saydam yüzey yerine görüntüyü seyircinin önündeki boşlukta oluşturmak zorunda. 

Şimdilik deneysel aşamada olan projede Hologram’a soru sormak ve cevabını almak da mümkün olacak. 

Soru-cevap iletişimi için önceden bir bilgisayara programlanan muhtemel yüzlerce soru, kelime-ses tanıma teknolojisi kullanılarak  bugün yaşayan Holokost kurbanının sesi ile cevaplanacak. 

Her şey soykırım inkarcıları ile mücadele etmek ve  gelecek nesillerin böyle bir trajediyi bir daha yaşamaması için.

 

 Savaşta ikiz kardeşi ve ailesi katledilen Holokost kurtulanı Pinchus Gutter öğrencilere trajediyi anlatıyor...

 

1 Yorum