Erdoğan’ın Siyonizm yorumu dünyadan tepki aldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Viyana’da Medeniyetler İttifakı Forumu’nda yaptığı konuşmada Siyonizm’i Faşizm ile bir tutan sözleri başta ABD olmak üzere İsrail, uluslararası Yahudi kuruluşları ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un tepkisine neden oldu.

Toplum 0 yorum
1 Mart 2013 Cuma

Başbakan forumda yaptığı konuşmada şöyle demişti: “Tıpkı Siyonizm gibi, tıpkı antisemitizm gibi, tıpkı faşizm gibi, İslamofobi’nin de bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz hal almıştır” 

ABDnin tepkisi 

Beyaz Saray Sözcüsü Tommy Vietor şöyle konuştu: “Başbakan Erdoğan’ın Siyonizm’in bir insanlık suçu olduğu yorumunu reddediyoruz. Bu yorum saldırgan ve hatalıdır”

 

BM: Erdoğanın sözleri ayırımcı ve yaralayıcı 

Erdoğan’ın Viyana’daki konuşmasını tercüman aracılığı ile dinleyen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, bugün basına yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın sözlerini ayırımcı ve yaralayıcı bulduğunu söyledi. 

BM sözcüsü basına verdiği  resmi demecinde şöyle dedi:

“Genel Sekreter, bu sözlerin dünya barışında  liderlerin sorumluluğunun  öneminin vurgulandığı bir forumda söylenmiş olmasını büyük bir şansızlık olarak değerlendiriyor. 

 

Netanyahu: Karanlık bir ifade 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,  Erdoğan’ın sözlerine eleştirisini su sözler ile dile getirdi: “Benzerlerinin dünyadan silindiğini düşündüğümüz karanlık ve hakaretamiz bir ifade, Türkiye Başbakanı'nın Siyonizm ile faşizm arasında yaptığı kıyaslamayı kınıyorum”

 

ADL de  Başbakan Erdoğanın sözlerini tepki ile karşıladı

 

Başbakan’ın Siyonizm’i Nazizm gibi ırkçı bir söylem ile aynı kefeye koymasına büyük tepki gösteren ADL (İftira ve İnkar ile Mücadele Birliği), bu sözlerin, özellikle  konusu kültürler arası diyalog olan bir konferansta dile getirilmesinin son derece  üzücü olduğunu belirtti. 

ADL Başkanı Abraham Foxman şöyle konuştu: “Erdoğan’ın Siyonizm’i ve Antisemitizm’i  aynı düzlemde değerlendirmesinden dolayı dehşete düştük, böyle bir değerlendirmenin başka kültürleri anlama ve anlayış gösterme konulu bir toplantıda söylenmiş olması bu konuda daha çok yolumuz olduğunun bir göstergesidir. 

Geçmişte sayın Başbakan İsrail hükümet politikalarına olan tepkisinin sınırlarını açıkça çizmiş, bunun Antisemit bir anlama meyil vermemesi için azami dikkat göstermişti. 

İsrail ulusal milliyetçiliğinden başka bir şey olmayan Siyonizm’i,  Faşizm, Antisemitizm ve Müslüman düşmanlığı ile aynı sınıfa koymak Siyonizm’in gerçek manasını hiç anlayamamış olmanın gerçek bir göstergesidir. 

Sayın Başbakan unutmamalıdır ki Siyonizm hareketi, tıpkı modern Türkiye Cumhuriyeti’ni yaratan Türk milliyetçiliği gibi ulusal bir harekettir.

 

 

 

2 Yorum