Cumartesi kimlik taşımayan Yahudi’ye 60 Euro ceza

Hollanda’da dini inançları dolayısı ile Şabat günü (Cumartesi) kimlik taşımayan Yahudi vatandaşa Polis 60 Euro ceza kesti.

Kültür
28 Şubat 2013 Perşembe

Adı açıklanmayan kişinin daha sonra kesilen cezaya itiraz ederek  yüksek mahkemeye başvurması da olumlu bir sonuç getirmedi. 

Polisin ceza tutanağını inceleyen   Hague Yüksek Mahkemesi’nin kararı şöyle oldu: Hollanda sınırları içinde her vatandaşın polisin talebi üzerine kimlik göstermesi mecburidir, dini inançlar bu kanuna mücbir sebep olamaz. 

 Dindar Yahudiler Cumartesi günleri inançları gereği hiç bir ekonomik faaliyette bulunmuyor, elektrikli araçlar, araba kullanmıyor ve para, kimlik, anahtarlık v.s. taşımıyorlar. 

Mahkemenin kararı; laik bir ülkede Anayasa garantisindeki dini özgürlüklerin, yürürlükteki yasalar ile çatışması halinde ortaya çıkacak problemler açısından son derece önemli. 

Hollanda’da 2005 yılına kadar kimlik taşıma ve istendiğinde polise gösterme zorunluluğu yoktu, söz konusu yasa ülkeye son yıllarda gelen göçmenlerin sayısındaki artış  üzerine  kondu.