Fransa 7 tabloyu iade ediyor

Nazi işgalindeki Avrupa’da Yahudi sahiplerinden gasp edilen ve günümüzde Fransa müzelerinde yer alan sanat eserleri mirasçılara iade ediliyor

Kültür
27 Şubat 2013 Çarşamba

İade edilecek sanat eserleri şimdiye dek Fransa’nın Louvre ve diğer müzelerinde sergilenmekteydi. Nazi Avrupa’dan kaçak Yahudilere ait olan bu eserleri Adolf Hitler Avusturya’nın Linz kentinde inşa etmeyi planladığı bir müzede sergilemeyi amaçlıyordu. Savaşın son bulması ve Hitler’in ölmesinin ardından yıkılan Avrupa kentleri yeniden yapılanmaya başladı, sahipleri ortaya çıkmayan bazı sanat eserleri Fransa’da olduğu gibi diğer ülkelerin de en saygın müzelerinde yerlerini buldu. İki ailenin yıllar süren hukuki mücadelesi geçtiğimiz yıl sonuçlandı, böylece Fransız Hükümeti yedi sanat eserini iade kararı aldı.

İade edilecek aralarında Alessandro Longhi, Sebastiano Ricci ve Gaspare Diziani’nin eserlerinin bulunduğu yedi tablonun altısı Richard Neumann’a aitti. Avusturyalı bir Yahudi olan Neumann Fransa’dan kaçabilmesinin karşılığında sanat koleksiyonunu değerinden çok düşük fiyata satmıştı. Neumann’ın eserleri kime sattığı, Fransız müzelerine nasıl ulaştığı belirsiz kaldı. Tablolar Louvre, Saint-Etienne’deki Modern Sanat Müzesi gibi mekânlarda sergilendi.

Neumann’ın torunu Tom Selldorff, 1930’larda Viyana’da büyükbabasının koleksiyonunu son gördüğünde henüz çocuktu. Bugün 82 yaşında olan Tom, Avusturyalı büyükbabasının eserlerinin çocuklarına miras kalmasını hedefledi.

“The Halt” adlı Pieter Jansz Van Asch’a ait diğer tablo 1939 yılında Prag’da Gestapo tarafından çalınmıştı. Tablonun sahibi Yahudi banker Josef Wiener gönderildiği Theresienstadt’da yaşamını yitirmişti. Savaş sonrasında tablo yanlışlıkla Fransa’ya gönderilince Wiener’in dul eşinin tabloyu Almanya’da arama çabaları boşa gitti. 2000 yılının ortalarında mirasçılar tablonun Louvre’da asılı olduğunu keşfetti. Böylece Fransa Başbakanı François Fillon tablonun aileye iadesi için yeşil ışık yaktı.