Bir antisemit ayımız eksikti!

Kültür
27 Şubat 2013 Çarşamba

Pazar günkü Oscar töreninde sunucu Seth MacFarlane’in anime ayı Ted karakterini seslendirdiği skeçte aktör Mark Wahlberg’e söylediği “Buralarda çalışmak istiyorsan Yahudi olmalısın” sözleri İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (Anti-Defamation League, ADL) tarafından sertçe kınandı.

ADL Başkanı Abraham H. Foxman yayınladığı bildiride, “Seth MacFarlane’den ‘Yahudiler Hollywood’u kontrol ediyor’ tarzı uygunsuz şakalar bekliyorduk ancak Oscar töreninde yaptığı konuşma onur kırıcı olmakla birlikte komik olmaktan hayli uzaktı. Klişe Yahudi tipini pekiştiren bu şakalar antisemitizmi meşrulaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Oscar töreninin insanları güldürmek için bu tip klişeleri kullanmasını üzücü buluyoruz. Oscar’lara yabancı olmayanlar için bu şaka tabi ki ciddiye alınacak türden değil; ancak tören yayınının dünyada iki milyar insanın evine ulaştığı düşünülürse, Yahudilerle ilgili zaten önyargılı olan insanların Hollywood’un gerçekten Yahudiler tarafından kontrol edildiği efsanesini gerçekmiş gibi görmesi olasılık dâhilinde”, denildi.

En İyi Ses Kurgusu dalında Mark Wahlberg ile diyalogunda Oscar’a aday olan Daniel Day Lewis, Alan Arkin, Joaquin Phoenix gibi yetenekli aktörlerin ortak noktasının yarı Yahudi olmaları olduğunu vurgulayarak, “Mark senin soyadında -berg var, sen de Yahudi misin?” diye soruyor. Wahlberg’in “Katoliğim,” cevabının ardından “ Yanlış cevap. Bir daha dene. Eğer bu işte olmak istiyorsan Yahudi olmalısın. Ben Yahudi’yim, İsrail’e para bağışlıyorum ve Hollywood’da sonsuza kadar çalışmayı garantiledim,” diyor.