Naftali Bennett ve Yair Lapid askerlik konusunda uzlaştı

Dünya
27 Şubat 2013 Çarşamba

Koalisyon görüşmelerinin başlamasından üç hafta sonra seçimin galibi Likud Beitenu ile ikinci en büyük parti Yesh Atid arasındaki pazarlıklarda en can alıcı konu olan vatani görevin herkesçe eşit paylaşılmasında uzlaşma sağlanamadı. Ancak Yesh Atid lideri Yair Lapid, beraber hareket edeceğini açıkladığı Bayit Yehudi lideri Naftali Bennett ile hafta sonunda bu konuda fikir birliğine vardı. Lapid, Bennett’ın askerlikten muaf tutulacak Haredi (ultra-Ortodoks) sayısının 400’den 2.000’e, yaş sınırının ise 18’den 21’e çıkarılmasına yönelik talebine olumlu baktığını belirtti.

Hatnua Partisi lideri Tzipi Livni ise bu gelişmeden duyduğu rahatsızlığı belirtti. Livni, başından beri muhalefette kalmakta ısrarlı olan İşçi Partisi lideri Shelly Yahimoviç’e seslenerek fikrini değiştirmesini, koalisyonda bir merkez sol blok oluşturabileceklerini söyledi.

Sonuca ulaşamayan koalisyon görüşmelerinden yakınan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise seçimlerin yinelenebileceğinin sinyalini verdi.  Jerusalem Post’un kardeş gazetesi Sof Hashavua, Ehud Olmert’in seçimlerin tekrarlanması durumunda aday olabileceğini yazdı. Kapalı kapılar ardında Olmert’in, “Seçimler aslında halkın Netanyahu’yu istemediğini gösteriyor. Eğer Bibi hükümeti kuramaz ve yeniden seçim olursa adaylığımı koyacağım,” dediği belirtiliyor.

LİVNİ KOALİSYONUN İLK ORTAĞI OLDU

İsrail Başbakanı’nın, Dışişleri eski Bakanı Tzipi Livni’yi koalisyon hükümetine alması Filistinlilerle barış görüşmelerinde olumlu yönde bir politika değişikliği olarak algılandı.

Son dört yıldır durma noktasındaki barış görüşmelerinde İsrail’in yumuşadığı şeklinde yorumlar yapıldı. İki devletli çözümü savunan Livni, kurulacak yeni hükümette Adalet Bakanı olmasının yanında barış görüşmeleri özel bakanı olarak görev yapacak.

LAPİD-BENNETT İŞBİRLİĞİ

Yesh Atid ile güçlerini birleştirme kararı alan Bayit Yehudi lideri Naftali Bennett, “Likud bizi dışlamaya kararlıydı. Yeni oluşan bu politik işbirliği karşısında Netanyahu bizi koalisyona dâhil etmek zorunda kalacak,” dedi. İki partinin toplam 31 sandalyesi olduğu dikkate alındığında, hükümeti kurulabilmek için Netanyahu’nun bu oluşum karşısında hareket alanı kısıtlanıyor. Bennett, bu birleşme sayesinde gelecek hükümetin yalnız diplomatik değil sosyoekonomik odaklı bir ajandası olacağını söyledi.