Mavi Marmara için özür geliyor mu?

Türkiye ile İsrail’in ilişkileri normalleştirme amaçlı yaptıkları görüşmeler kapsamında, İsrail’den gelecek kısmi bir özür karşılığında Türkiye’nin Gazze ambargosunun kaldırılması şartından vazgeçebileceği konuşuluyor. ABD Başkanı Obama’nın bu yeni diyalog girişiminde etkili olduğu düşünülse de ortada henüz somut bir gelişme bulunmuyor

Dünya
27 Şubat 2013 Çarşamba

Radikal Gazetesi’nden Deniz Zeyrek’in ve İsrail Televizyon Kanalı Channel 2’nin yaptığı haberlere göre Türk ve İsrailli politikacılar son birkaç haftadır kapalı kapılar arkasında görüşmeler yapıyor.

Her iki haber kaynağına göre de, üç hafta önce Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror, Roma’da buluştular. Bilindiği üzere Türkiye, iki ülkenin arasının bozulmasına yol açan Mavi Marmara olayı için İsrail’in resmi özür dilemesi, ölen dokuz Türk vatandaşı için tazminat ödemesi ve Gazze’ye uygulanan İsrail ambargosunun kaldırılması şartlarını öne sürüyordu.

Görüşmede, İsrail’in kısmi bir özür dilemesi karşılığında Türkiye’nin Gazze’ye uygulanan ambargonun kaldırılması şartından vazgeçmesi üzerinde duruldu. İsrail basınında çıkan haberlere göre İsrail’in kısmi özrü Mavi Marmara’ya yapılan operasyonel hatalar nedeni ile özür dilenmesi şeklinde olacaktı. Radikal’den Deniz Zeyrek’in haberinde, daha önce İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın yakın zamanda emekli olacağı için bizzat özür dileme önerisinde bulunduğu, fakat İsrail hükümetinin bu öneriyi reddettiği yer aldı.

Diğer yandan hem Türk hem İsrailli kaynaklar Roma görüşmesinin sonuçsuz kaldığı bildirdi. Yine de her iki ülkenin, gerek Ortadoğu’da gelişen olaylar ve giderek dengesizleşen siyasi durum, gerek ABD Başkanı Barak Obama’nın da belirttiği bu yöndeki isteği nedeni ile tekrar yakın ilişkiler kurma ihtiyacı olduğu yorumu yapıldı. Obama’nın mart ayında yapacağı İsrail ziyareti öncesinde ilişkilerde normalleşme sürecinin başlatılması hedeflendiği iddiası da İsrail basınında yer aldı.

Daha önceki İsrail hükümetinin şahin kanadının ortağı Avigdor Lieberman’ın yolsuzluk soruşturmaları nedeni ile henüz yeni kurulacak İsrail hükümetinde yer almayacağı, dolayısı ile ikili ilişkilerin önündeki bir engelin kalktığı da belirtildi. Her durumda görüşmelerin tam anlamı ile gerçekleşmesi için İsrail’de kurulacak koalisyon hükümetinin kesinleşmesi bekleniyor.