Holokost döneminden kalma Megilat Ester

Varşova Gettosu’ndan kalma tam 77 yıllık dua kitabı, Megilat Ester, Purim Bayramı dolayısı ile Polonya’dan getirilerek İsrail’deki Shem Olam tarih ve kültür araştırma enstitüsünün yetkililerine teslim edildi.

Kültür
25 Şubat 2013 Pazartesi

Bulunan tarihi Megilat Ester ve diğer dua kitapları II. Dünya Savaşı’nda yaşanan Varşova Getto’su boyunca  bir evin tavan arasında gizlenmiş. 

II. Dünya Savaşı, Nazi Almanya’sının Polonya’yı işgali ile başlamış  ve Alman subayları ilk iş olarak bölgedeki 400,000 Yahudi asıllı Polonyalıyı 3.4 km2’lik bir alana hapsederek yiyeceksiz ve susuz bırakmışlardı. Duvarlar ile çevrilen bölgeye Varşova Gettosu adı verilmişti. 

Getto’nun tüm binaları 1942 yılında Naziler tarafından yıkılmasına rağmen mucize eseri kitapların bulunduğu bina günümüze kadar geldi.

  Bir kaç yıl önce, zamanın yıpratıcılığına dayanamayan binanın tavan arası çökünce  bulunan tarihi eserler Polonya polisine teslim edildi.

 Polonya yetkilileri de tarihi eserleri İsrail Devleti’ne geri vererek kitapların tekrardan  Yahudilere teslim edilmesini sağlamıştı. 

 Yahudi inancına göre Purim Bayramı’ında sinagoglarda okunan Megilat Ester, (Ester’ın kitabı) M.Ö. 5. Yüzyıl’da  Pers İmparatorluğu’nda yaşayan Yahudi halkının Kraliçe Ester tarafından ölümü göze alarak, mutlak bir soykırımdan nasıl kurtulduklarını anlatır.