Venezuella’da devalüasyon

Venezuella para birimi ABD doları karşısında yüzde 32 oranında değer kaybetti. 1999 yılında Hugo Chavez’in başa gelmesinden beri Bolivar pek çok kez devalüasyona uğradı. Bu karar cari açığı küçültmek ve dış ticaretle uğraşanlara destek olmak amacı ile verildi.

İzzet BONOFİYEL Diğer
20 Şubat 2013 Çarşamba

 

Haftanın sayıları

 

722.000.000 $  Amerikalıların 14 Şubat Sevgililer Günü’nde evcil hayvanları için aldıkları hediye tutarı.

4 yıl ABD’deki özel havayolu şirketleri uçak kazası yapmıyor.

 

 

Afrika’ya bilgi teknolojisi yatırımı

IBM gözünü Afrika’ya dikti. Senegal’de açtıkları ofis IBM’in Afrika yatırımına olan inancını gösteriyor. Pek çok yüksek eğitimli bilim adamı IBM Nairobi laboratuvarlarında çalışıyor. Şehrin en büyük sorunu trafik. IBM laboratuvarları güvenlik kameraları ve benzeri araçlarla tüm bilgileri toplayıp trafik kontrol uzmanlarına nerelere yeni yollar inşa edilebileceği konusunda yardımcı oluyor.

Google yöneticilerinden Eric Schmidt geçtiğimiz ay bir haftasını teknik yatırımda Afrika’nın lideri olacağını düşündüğü Nairobi’de geçirdi.

 

Fransa’da evlat sevgisi

Fransa’nın Rennes kenti değişik bir protesto gösterisi ile gündeme gelen Serge Charnay’ı konuşuyor. İki yıl önce Fransız mahkemesi tarafından oğlunu görme hakkı elinden alınan Charnay dev bir vincin üzerine çıkarak kararı protesto etti. Fransız polisinin tüm çabalarına rağmen aşağı inmeyen baba, ceza iptal edilinceye kadar protestosuna devam edeceğini belirtti.

 

Romanya’da at eti skandalı

Fransız bir et kombinasının Romanya’dan aldığı at etlerini işleyip sığır eti olarak Avrupa’ya ihraç ettiği ortaya çıktı. Fransız Bakan Benoit Hamon ticaretin hâta değil kasıtlı olduğunu belirtti. Et kombinasının üretim izninin iptal edilmesi gündemde. Romanya’da geçtiğimiz yıl 5.700 metreküp at ve eşek eti üretildi. Bir kısmı sığır eti ile karıştırılarak Avrupa’ya satıldı.

 

 

İNEN

 

Cristina Fernandez de Kirchner, Arjantin’in kadın başkanı, verdiği hatalı enflasyon verileri yüzünden Uluslararası Para Fonu IMF tarafından kınandı.

 

ÇIKAN

Pier Luigi Bernsani İtalya merkez sol partisi lideri, önümüzdeki hafta yapılacak İtalya genel seçiminde Berlusconi’nin en önemli rakibi.

 

 

Haftanın Sözü

ABD Başkanı Barack Obama ulusa sesleniş konuşmasında şöyle dedi. “Biz göreve mükemmel olmak için değil, yaratabileceğimiz farkı yaratmak için getirildik.”