Claude Lanzmann’a Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı

Fransız yapımcı ve yönetmen Claude Lanzmann ünlü ‘Shoah’ adlı belgeseli ile 63. Berlin Uluslararası Film Festivali’nde onurlandırıldı. 14 Şubat günü 87 yaşındaki Lanzmann hayat boyu başarı ödülüne layık görüldü ve onursal Altın Ayı ödülünü aldı.

Kültür
20 Şubat 2013 Çarşamba

Lanzmann, on bir yıl boyunca üzerinde çalıştığı ve 1985 yılında gösterilen 10 saat 13 dakika uzunluğundaki belgeseli ‘Shoah’ ile meşhur olmuştu. 7 Şubat’tan 17 Şubat’ a kadar süren festivalde filmin dijital platformda yenilenmiş versiyonu gösterildi.

Geniş çaplı söyleşide Lanzmann, Nazileri nasıl röportaj vermeye ikna ettiğini ve filmi ilk gördüklerinde Alman izleyicilerin şaşkınlıklarını gizleyemediklerini anlattı. Lanzmann ayrıca Holokost’un reddedildiği ülkelerde eserinin bir etkisi olmasını umduğunu söyledi. “Shoah” Türkçe ve Farsça dillerinde birer saatlik bölümler halinde çevrilip, Türkiye ve İran’da gösterilmişti.

Claude Lanzmann, 2006 yılında Holokost’un inkâr edildiği bir konferansta konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedi-nejad’a açık bir mektup yazdığını söyledi. Ahmedinejad ise o zaman Holokost’un yaşandığına inanması için ölü bedenleri görmesi gerektiğini söyledi. Lanzmann buna karşılık Ahmedinejad’a ‘Shoah’da tek bir beden göremeyeceğini söyledim çünkü ölüm kamplarında arkada tek bir iz bile bırakılmaz. ‘Shoah’ın en büyük kanıtı ölü bedenlerin olmamasıdır, buna dair tek bir kanıt yok işte bu yüzden mükemmel işlenmiş bir cinayettir” dediğini anlattı.