İsrail, Tunus Yahudileri için endişeli

İsrail Dışişleri Bakanlığı tüm yurt dışı temsilciliklerindeki diplomatlarına bir tezkere göndererek, son zamanlarda Tunus’ta meydana gelen Yahudi aleyhtarı olaylara uluslararası toplumun dikkatinin çekilmesini istedi.

Dünya
18 Şubat 2013 Pazartesi

İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın çağrısı Tunus’ta hali hazırda devam eden anti İsrail ve anti Yahudi halk gösterilerinin şiddete ve sözlü saldırıya dönüşmesi üzerine geldi. 

Tunus’ta bir ay içinde ülkede yaşayan 2000 kişilik Yahudi azınlığa karşı onlarca özlü saldırı oldu ve 80’den fazla Yahudi mezar taşı ya parçalandı ya da üzerine  nefret söylemi içeren sözler yazılarak  kirletildi. 

Tunus’ta nefret söylemi açısından en  vahim olan olay ise, ülkenin önemli din adamlarından İmam Ahmed al Suhaylı’nın ülkedeki Yahudi kadınların doğurganlığının engellenmesi çağrısı oldu. 

İsrail Dışişleri  Bakanlığı diplomatik kanallar yolu ile ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya hükümetlerine çağrıda bulunarak, Tunus yönetimine ülkede yaşayan Yahudi azınlığın güvenliğinin sağlanması için baskı yapılmasının istedi.