Rusya’ya meteor düştü: 400 yaralı

Hollywood’un en ünlü macera-bilim-kurgu filmleri hep dünyaya düşecek dev bir meteorun yönünü değiştirerek tüm insanlığı korkunç bir felaketten kurtaran kahramanlardan bahseder.

Dünya
15 Şubat 2013 Cuma

Film kısmen gerçek oldu; Cuma günü erken saatlerde Rusya’daki Ural Dağları semalarında korkunç patlamalar ile yol alan bir meteor, mucize eseri nüfus yoğunluğu nispeten az olan Chelyabinsk kasabası semalarında yanarak imha oldu.

Yaralanan 400 kişiden çoğunun göktaşının yarattığı patlamaların neden olduğu ses dalgasının  ev ve iş yerlerinin camlarını kırması yüzünden olduğu belirtildi. 

Moskova’ya 1500 km uzaklıktaki  Chelyabinsk kasabasında paniğe neden olan meteor  bölgedeki çinko fabrikasının 600 metrekarelik çatısının da çökmesine neden oldu.

Astronomlar dünya atmosferine girerek sürtünmeden yanarak yok olan gök taşlarına meteor derken, yeryüzüne ulaşmayı başarıp çakılanlara meteorit diyorlar, 

Dünya atmosferine her gün binlerce meteor giriyor ve atmosfer sürtünmesi dolayısı ile yanarak yok oluyor. 

Rus haber ajansları uzman astronomlara dayanarak verdikleri haberlerinde, Ural dağlarında patlayan meteorun,  2012DA14  kod isimli asteroittin (uzaydaki göktaşı)   28,000 km gibi rekor sayılacak yakın bir mesafede dünyanın yanından geçtiği sırada olduğunu rapor ettiler. 

Bilim adamları  her iki olay arasında herhangi bir bağlantı olduğunu daha teyit etmediler.