Brezilya diplomatları unutulmadı

Kültür
13 Şubat 2013 Çarşamba

Brezilya hükümeti, İkinci Dünya Savaşı yıllarında vize sağlamak suretiyle yüzlerce Yahudi’nin hayatını kurtaran diplomatlarını onurlandırdı. Aracy Guimaraes Rosa ve Luis Martins de Souza Dantas adlı bu diplomatları anmak üzere Uluslararası Holokostu Anma Günü’nde bir tören gerçekleştirildi.

Aracy Guimaraes Rosa, 1930 ile 1940 yılları arasında Hamburg’daki Brezilya Konsolosluğu’nun diplomatik ekibinde yer alan kişilerden biriydi. Luis Martins de Souza Dantas ise aynı yıllar arasında Fransa’da Brezilya elçisi görevini yapmıştı. Her iki diplomat da sağladıkları vizelerle çok sayıda Yahudi’yi kesin bir ölümden kurtarmış oldular.

Brezilya Yahudi Konfederasyonu ile Brasilia Yahudi Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen onurlandırma törenine Brezilya’nın ilk kadın Cumhurbaşkanı, Bulgaristan asıllı Dilma Rousseff de katıldı. Brezilya Yahudi Konfederasyonu Başkanı Claudio Lottenberg etkinlikte yaptığı konuşmada; “Her iki diplomat da dışişleri bakanlığının Yahudilerin Brezilya’ya girmesini sınırlama talimatına karşı çıkma cesaretini göstermişlerdi” dedi.