Tarihte haftanın olayı: Michael Bloomberg doğdu14 Şubat 1942

New York Belediye Başkanı ünlü işadamı ve hayırsever Michael Bloomberg 14 Şubat 1942 tarihinde Boston’da doğdu

Kavram
13 Şubat 2013 Çarşamba

Michael Bloomberg, her ne kadar büyükbabaları göçmen olsa da, kendileri ABD doğumlu Yahudi bir anne-babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Michael dört yaşına gelene kadar Massachusetts’te yaşayan Bloomberg ailesi, daha sonra Boston’a taşındı. Michael Bloomberg Liseyi bitirene kadar burada ailesiyle birlikte yaşadı. Lise yıllarında izciliğe merak salan Michael, bu yıllarda izciliğin en üst seviyesi olan ‘Kartal İzci’ madalyasını almaya hak kazandı. Liseden sonra Baltimore’daki Johns Hopkins Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği eğitimi alan Michael, burada bir öğrenci kardeşlik kulübü olan Phi Kapa Psi’ye üye oldu. Mezuniyetinin ardından Harvard’a kaydını yapan Michael burada da işletme yüksek lisansı (MBA) eğitimi alarak 1966 yılında mezun oldu.

Bloomberg, 1973 yılında Salomon Brothers’a ortak oldu. 1981 yılında şirketin bir yatırım bankasına satılması üzerine Bloomberg kendi payına düşen 10 milyon doların sahibi oldu. Michael Bloomberg’in iş hayatındaki yükselişi ise asıl bundan sonra başladı. Wall Street şirketlerinin bilgiye olan açlığını ve bilgi için yüksek meblağlarda paraları ödemeye hazır olduklarını fark eden Bloomberg satıştan elde ettiği 10 milyon dolar ile şirketlere hızlı ve grafiklerle daha kolay anlaşılabilir ve analiz edilebilir bilgiler sunan bir şirket kurdu. Bu şirketin ilk müşterisi ve yatırımcısı ise 22 terminal satın alan ve 30 milyon dolar yatırım yapan Merrill Lynch şirketi oldu. 1987’de ismi Bloomberg L.P. olarak değiştirilen şirket, 1990’a gelindiğinde 8.000, 2012’de ise dünya genelinde 310.000 terminallik bir hacme ulaştı. Ayrıca 1990 yılında finansal hizmet birimine ek olarak haber birimi kuruldu. Bu birim Bloomberg Televizyon kanalı dâhilinde dünya çapında 145 ofisi ve 2000 çalışanıyla, The Economist, The New York Times, ve USA Today’de dâhil 350 civarında gazete ve dergiye haber akışı sağlıyor. Bloomberg 2001 yılında New York Belediye Başkanlığı adaylığından dolayı şirketteki CEO’luk görevini Lex Fenwick’e devretti. Ancak hala yüzde 88’i Michael Bloomberg’e ait olan şirketin 2011 yılı cirosu 7,60 milyar ABD doları oldu.

Bloomberg, New York Belediye Başkanı

2001 yılında Bloomberg New York Belediye Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Kampanya için harcadığı 70 milyon dolarla eleştiri oklarını üzerinde toplasa da Bloomberg 11 Eylül sonrası büyük bir ekonomik kriz içerisinde olan New York şehrinin işadamı bir belediye başkanına olan ihtiyacını iyi değerlendirdi ve seçimi kazandı. 2005 yılında, kriz sırasındaki başarılı yönetimi ödüllendirilerek ikinci defa belediye başkanı seçildi. 2008 yılında herkes Bloomberg’den ABD başkanlığı veya başkan yardımcılığı için adaylık beklerken o herkesi şaşırtan bir şey yaptı. İki dönemle sınırlı olan Belediye Başkanlığı kanununu değiştirerek üç döneme çıkardı ve 2009’da üçüncü kez seçim kazanarak New York’ta üç dönem üst üste belediye başkanlığı yapan ilk kişi olarak ismini tarihe altın harflerle yazdırdı.

2007 yılında Forbes en zenginler listesin 142. sırada olan Bloomberg, iki yıl gibi kısa sürede servetini 16 milyar dolara yükselterek 2009’da listeye 17’inci sıradan girmeyi başardı. 2012 yılında ise 22 milyar dolarlık servetiyle Forbes listesinde dünyanın 20. ABD’nin ise 11’inci en zengin kişisi olmayı başardı. Bu zenginliğinin yanında hayırseverliğini her fırsatta gösteren Bloomberg, Bloomberg yardım vakfı vasıtasıyla 2005 yılından beri toplam 1,14 milyar dolar yardımda bulundu. Bu bağışlar sayıları 1.140 civarında olan kar amacı gütmeyen dernek ve organizasyonlara gitti. Ayrıca Johns Hopkins Üniversitesinin yaptığı açıklamada da Bloomberg’in otoparkta çalışarak okuduğu okula yaptığı yardımların 1,12 milyar doları geçtiği söylendi.

1975 yılında Susan Brown ile evlenen Bloomberg’in bu evlilikten 1979’da Emma ve 1985’de Georgina adlı iki kızı oldu. 1993’te boşanan Michael Bloomberg 2000 yılından beri New York’ta Eyalet Bankacılık Müfettişliği görevinde olan Diana Taylor ile birlikte New York Manhattan’da yaşıyor.

 

Delevi- Almaleh