Avustralya’da genel seçimler Yom Kippur’da

Avustralya’da hükümetin seçimleri Kipur gününde yapma kararı, küçük fakat etkili olan Avustralya Yahudi cemaatini kızdırdı

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Avustralyalılar, tarihlerinde ilk kez,  Yahudiler için yılın en kutsal gününde sandığa gidecekler. Oy vermeyenler 50 Avustralya Doları (52 USD) ve mahkeme masraflarını ödemek zorundayken, oy vermek isteyen Avustralyalı Yahudiler isterlerse posta yoluyla veya önceden ayarlanacak özel oy verme kulübelerinde bu görevlerini getirebilecekler. 

Yine de cemaatin büyük kısmı, Avustralya Başbakanı Julia Gillard’ın bu kararını rencide edici buluyor. Nüfusun sadece yüzde yarımını temsil eden Yahudiler, seçim yapmak için 30 Kasım’dan önce müsait başka bir cumartesi günü bulmanın imkânsız olmadığını söyleyerek, gün seçimini sorguluyorlar. Cemaat ölüm, yaşam ve hayatın anlamı üzerinde düşünülecek bir günde oy vermeyi düşünmeyi istemediklerini ve bu hareketin cemaatin daha da yabancılaşmasına neden olacağına belirtiyorlar.

İktidardaki İşçi Partisi’nin iki Yahudi milletvekili adayından biri olan Michael Danby, seçim tarihinin olumsuz etkilerinden en çok zarar görecek kişi gibi görünüyor. Yom Kippur’da dininin gereklerini yerine getireceğini ve bu yüzden seçim günü kampanya yürütmeyeceğini söyleyen Danby, bu şekilde Yahudi olmayan seçmenlere son dakika ulaşma şansını yitirerek, seçim yarışını kaybetmeyi neredeyse garantiliyor.

Yahudilerin oy verme oranları dışında bakılacak başka rakamlar da var. Avustralya’nın en zengin ilk on kişisinden altısı Yahudi. Bu kişiler ve diğer refah düzeyi yüksek Yahudilerin kime oy verecekleri merak ediliyor. En büyük bağışçıların, seçim günü belirlemedeki yaklaşımı yüzünden İşçi Partisi’ne oy vermeyi tekrar düşünebilecekleri tahmin ediliyor. Diğer yandan Liberal Parti’ye yakın olanların ise Gillard hükümetine tepki olarak bu sene yaptıkları bağışları arttıracakları düşünülüyor. Tabi bunda, çok tepki toplayan, geçtiğimiz sene Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan Filistin Devleti kurulması konusundaki oylamada Avustralya’nın çekimser kalmasının etkisi de bulunuyor.

Tüm bunların yanı sıra, cemaatin ilginç bir iddiası da var. Avustralyalıların son derece önem verdikleri futbol ve rugby sporlarının önemli miktarda gelir getiren finalleri eylül ve ekim ayında gerçekleşiyor. Seçim tarihinin finallerden önceye denk getirilmesi sebebiyle cemaat, hükümeti seçimleri dini hassasiyetler değil de halkın eğlencelerine göre ayarlamakla suçluyor.