İsrail futbolunda ırkçılık kaygısı

Beitar Jerusalem Futbol Kulübü’nün iki Müslüman futbolcu ile sözleşme imzalamasının ardından artan öfke, İsrail’de Araplara karşı ırkçılığın yükselişi korkularını getirdi

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Beitar Jerusalem Futbol Kulübü’nün iki Müslüman futbolcu ile sözleşme imzalamasının ardından artan öfke, İsrail’de Araplara karşı ırkçılığın yükselişi korkularını getirdi

İsrail’in Beitar Jerusalem futbol takımının binasının, şüpheli kişilerce kundaklanmasının ardından, ‘Araplara karşı ırkçılığın yükselişi’ korkuları tekrar İsrail gündemine taşındı.

Bu zamana kadar, taraftar baskısı nedeniyle takım kadrosuna hiç Arap oyuncu katmayan Beitar Jerusalem’in iki Çeçen oyuncu ile sözleşme imzalamasının ardından çıkarılan yangın, can kaybına sebep olmadı; ancak kulübün şimdiye kadar aldığı kupaların ve ödüllerin tahrip olmasına sebep oldu. Çeçen oyuncuların görev aldığı ilk maçın ardından, takımın taraftarları “Beitar sonsuza dek saf kalacak” pankartı açmışlardı. Kundaklamanın ardından kulüp, Çeçen oyuncular için koruma tahsis etti.

Kendisi de Beitar kulübü taraftarı olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, saldırının ardından yaptığı kınamada, “Bu olay utanç vericidir. Biz, bu tarz ırkçı davranışları kabul edemeyiz. Tarihi boyunca dışlanmalara maruz kalan Yahudi halkı, ırkçılık konusunda diğer milletlere ışık tutmalıdır,” dedi.

40 yılı aşkın bir süredir Beitar taraftarı olan eski İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise artık takımın maçlarını seyretmeye gitmeyeceğini duyurdu.

Kundak-lamanın ardından, geçen Pazar akşamı Bnei Sakhin ile oynanan maç esnasında taraftarlar, Çeçen oyunculara yönelik “Evinize gidin” sloganları attı. Her iki takımın taraftarlarından 75 kişiyi gözaltına alan polis olayların stadyuma yayılmasına izin vermedi. Irkçılığa karşı duruş sergilemek amacıyla, Kudüs Belediye Başkanı Nir Barkat, Spor ve Kültür Bakanı Limor Livnat ve Çeçenistan’ın başkenti Grozni’nin Belediye Başkanı maçı izlemeye geldi. Takım, “Bizim sahalarımızda şiddet ve ırkçılığa yer yok” yazısıyla sahaya mesaj verdi. Maç atılan birkaç slogan dışında, olaysız bitti. Haaretz gazetesi spor yazarı Shlomi Barzel, Beitar takımının Çeçen oyuncular ile sözleşme imzalamasının ardındaki muhtemel sebebin, takımın Rus asıllı İsrailli sahibi Arkady Gaydama’nın, Çeçenistan’daki ticari ilişkilerini geliştirmek olduğunu söyledi. Bu gelişmelerin, takım ile taraftarlar arasındaki ilişkilerde tarihi bir değişime yol açabileceğini belirtti.