Brezilya İsrail İHA işbirliği

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Brezilya’nın savunma sanayi üyelerinden Avibras, uçak üreticisi Embraer SA ve İsrail Savunma Şirketi Elbit Systems’in yerel şubesi ile insansız hava aracı üretecek.

Brezilya gelecek sene Dünya Kupası 2014 ve 2016’da da Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Bu sebeple diğer Latin Amerika ülkeleri ile olan 16.000 kilometrelik sınırlarını sıkı denetim altına almayı planlıyor. Özellikle merkez güney, Arjantin, Paraguay ve Bolivya’da kaçakçılığın günlük bir iş kolu haline geldiği sınırlarda artık uyuşturucu ve silah kaçakçılığı da yapılıyor. İHA’ların sınırlarda yer alan balta girmemiş Amazon ormanlarında ve nehirlerin denetiminde etkin bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Sao Paulo’dan yapılan açıklamaya göre Embraer & Elbit Systems ayrıca Brezilya Hava kuvvetlerinin mevcut beş AWAC’ın (Airborne Warning And Control- Gök Uyarı ve Kontol uçakları) 210 milyon dolara mal olacak yenilenme işini üstlenecek.

Uçakların yenilenmesi, elektronik savaş sistemleri, kontrol ve kumanda ile hava teyakkuzunu arttıracak radarları içeriyor. Sınır denetimi ve verilerin kara, hava ve deniz kuvvetlerine iletimi de sağlanacak. AWAC filosu ayrıca 2016’daki spor etkinliklerinin takibi için de kullanılacak.