Güney Kıbrıs Hamas’ın bankasına işletme izni verdi mi?

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Güney Kıbrıs’taki günlük Simerini gazetesi Rum Devlet Başkanı’nın Güney Kıbrıs Merkez Bankası’na Gazze’deki bir bankaya lisans vermesi konusunda talimat verdiğini iddia etti. Hali hazırda Güney Kıbrıs’ın kara para aklama konusunda kötü bir şöhreti olduğunu hatırlatan gazete, bu tür bir lisansın daha çok soruna yol açacağı yorumunda bulundu.

Güney Kıbrıs Hükümet Sözcüsü Christos Christophides konuyla ilgili olarak “Ne hükümetin ne devlet başkanının böyle bir lisans verme yetkisi bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili tek yetkili Güney Kıbrıs Merkez Bankasıdır,” diyerek iddiaları yalanladı. Christophides, Filistin Dışişleri Bakanı Raid El-Maliki’nin ülkeye yaptığı ziyaret ile eş zamanlı olmasının iddiaların arkasında siyasi bir çıkar olduğunu gösterdiğini söyledi.

Filistin Güney Kıbrıs’ta elçilik açıyor

Güney Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato K. Marcoullis, Filistin’in Rum Kesimi’ndeki diplomatik misyonunu büyükelçilik seviyesine çıkartma kararı aldıklarını açıkladı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad Maliki’yle yapılan görüşmelerin ardından alınan kararın, Filistin’in devlet statüsünün Güney Kıbrıs tarafından 1988’de tanınmasıyla uyumlu olduğu açıklandı. Güney Kıbrıs BM oylamasında Filistin’in devlet statüsüne çıkarılmasına lehte oy kullanmıştı.

Filistin Dışişleri Bakanı da bu ‘tarihi karara’ teşekkür ederek, bunu diğer devletlerin de takip etmesi dileğinde bulundu.