Lapid koalisyona girmeye niyetli

Ultra-ortodoksların askerlik hizmetine ve iş gücüne katılımı hâlâ çözülmesi gereken bir sorun olarak gündemdeki yerini koruyor. Lapid’e Maliye Bakanlığı teklif edildi

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Yair Lapid’in Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi’nin koalisyona katılma beklentisi yükselirken, başlıca çözülmesi gereken konunun ultra-Ortodoksların ordu hizmetine ve iş gücüne dahil olması olduğunu söyleyen Likud Beitenu Partisi’nden bir yetkili, “Halkın Yesh Atid’i koalisyonda görmek istediği bir gerçek,” dedi. Dışişleri eski Bakanı Avigdor Lieberman yolsuzluk davasının bitimine kadar bu görevi Netanyahu’nun üstleneceğini ve Lapid’e Maliye Bakanı olması yönünde teklif götürüldüğünü belirtti. Hatnua (Hareket) Partisi lideri Tzipi Livni’nin ise barış görüşmelerinden sorumlu bakanlık görevi karşılığında Netanyahu ile anlaşmaya yakın olduğu ön görülüyor. Lapid’e göre koalisyon görüşmelerinin bir sonuca varması en az iki üç hafta alabilir.

Bennett’ın durumu belirsizliğini koruyor

Bennett’ın Lapid’i ikna etmesi ve birlikte muhalefette kalmaya karar vermeleri durumunda Netanyahu koalisyon kurmakta zorlanabilir.

22 Ocak seçimlerinden bu yana Netanyahu ile baş başa görüşmeyen tek lider Bayit Yehudi Partisi Başkanı Naftali Bennett. İki liderin arasındaki tek temas Netanyahu’nun 12 koltuk kazanması üzerine Bennett’i telefonla arayıp tebrik etmesi ve meclisteki yemin töreni sırasında gevşekçe ve zoraki şekilde elini sıkması. Netanyahu iki parti arasında koalisyon görüşmelerine partisinin ikinci adam konumundaki Lieberman’ı yollamıştı. Netanyahu en son 2008’de Bennett’ın, Netanyahu’nu eşi Sara ile yaşadığı münakaşalar sonrasında Likud’un Özel Kalem Müdürlüğünden istifa etmesinden önce bir araya gelmişti.

Netanyahu’nun koalisyon ortağı olması muhtemel Bennett’ten önce Arap Partisi Ta’al lideri Ahmed Tibi ve koalisyonda olmayacağı belli olan Meretz Partisinin lideri Zehava Gal-On ile görüşmesini Bayit Yehudi üyeleri bir saygısızlık olarak nitelendirdi. Kulislerde Netanyahu’nun ABD Başkanı Obama’nın gözüne girmek için Bennett’ı koalisyondan uzak tutmaya çalıştığı söylentileri de dolaşıyor. Tansiyonu yükselten bir başka denklem ise Bennett’ın Lapid’e kapalı perdeler ardından işbirliği teklif ederek hükümette daha iyi bir pozisyon kazanmak için elini güçlendirmeye çalıştığı iddiaları. Bütün bunların ışığında nihayet geçen pazartesi bir araya gelen ikili, görüşmelerle ilgili bir yorum yapmazken, Netanyahu’nun Bennett ile Lapid’in arasında adı konmayan ama varlığı muhtemel birlik anlaşmasını bozamadığı konuşuluyor. Bennett ile Lapid koalisyona ya birlikte girecekler ya da hiç girmeyecekler; girmemeleri durumunda Netanyahu’nun sağda sadece Haredi partileriyle 60 koltuğa ulaşması mümkün değil. Bayit Yehudi mecliste Hazine kadar önem arz eden, finans komitesinde üst düzey bir pozisyon için pazarlıklarını sürdürüyor. Bennett bütçe üzerinde ve mali politikalarında söz sahibi olmak istediğini belirtiyor.