Avrupa Yahudi Meclisi toplandı

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Avrupa Yahudi Meclisi, 47 ülkeden 120 üyesi ile Krakov Polonya’da 28-29 Ocak tarihinde 2013’ün ilk kurultayını gerçekleştirdi. Avrupa Yahudi Meclisi Başkan Yardımcısı Joel Rubinfeld, kurultayda yaptığı konuşmada Krakov şehrinin seçilmesinin nedenlerini açıkladı. Rubinfeld, “Birincisi nereden geldiğimizi ve Holokost dehşetini unutmamalıyız. İkincisi, Avrupa Yahudi Meclisi olarak Avrupa’nın Yahudi liderlerini burada toplamanın son zamanlarda Polonya’da görülen Yahudi nüfus artışını daha da cesaretlendireceğini umuyorum. Son olarak Yahudi vatandaşlara karşı olan dostlukları ve İsrail Devleti’ne gösterdikleri destek adına Polonya Hükümeti’ne olan minnettarlığımızı göstermek amacıyla toplantıyı Krakov’da yapmayı uygun bulduk,” dedi.

Kurultay, Avrupalı liderleri antisemitizm ve ırkçılıkla mücadeleye teşvik etmek ve aşırı sağcı antisemit Jobbik Partisi’nin Macaristan’daki yükselişi ile ortaya çıkan endişelerin görüşülmesi amacı ile toplandı. Bu bağlamda bir sonraki genel kurultayın Budapeşte’de yapılmasına karar verildi.

İki gün süren kurultayda Avrupa Yahudi Meclisi üyeleri Avrupa Yahudileri Birliği Başkanı Igor Kolomoisky ile birlikte Auschwitz-Birkenau Nazi Kamplarını ziyaret etti.

Avrupa Parlementosu’nun Polonyalı üyesi Michal Kaminski, geleneksel antisemitizm ile birlikte son zamanlarda daha çok karşılaşılan insan hakları ve demokrasi adı altında İsrail karşıtı söylemlerin oluşturduğu yeni şekil antisemitizmi kınadı. Avrupa Yahudi Birliği tarafından kurulan ve bir sene önce Brüksel’de açılan Avrupa Yahudi Meclisi, Avrupalı Yahudiler için düşüncelerini, inançlarını, fikirlerini ve endişelerini tartıştıkları yenilikçi bir forum ortamı sağlıyor.