El Fetih ve Hamas birlik hükümeti konusunda anlaşamadı

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Kahire’de Filistin grupları arasında yapılan ‘Filistin Mutabakat Hükümeti’ görüşmeleri iki parti arasında altı yıldır süren ayrılığı düzeltmede başarılı olamadı.

Filistin lideri Mahmud Abbas tarafından yönetilen heyetin Hamas ile 11 Şubat’ta gerçekleştirdiği sekiz saat süren toplantının amacı uzlaşma farklılıklarının sebeplerini tartışmak ve ortak bir Filistin hükümetini kurmak üzerineydi. Toplantıya Hamas lideri Halid Meşal da katıldı.

El Fetih ve Hamas arasındaki görüş farklılıkları kurulacak Filistin meclisinin yapısı ve tüm Filistin topraklarını içeren milletvekili ve başkanlık seçimleri gibi konular hakkındaydı. Anlaşma henüz sağlanamamış olsa da hem Gazze’de hem de Batı Şeria’da genel seçimler için seçmen kayıtları alınmaya başlandı ancak seçim tarihi belli değil.  Hamas, El Fetih’i 2007 seçimlerinde kazanmış olduğu zafer sonrasında Gazze’den atmış ve bu topraklarda kendi egemenliğini kurmuştu. İki parti arasında geçtiğimiz sene mutabakat anlaşması imzalandı fakat anlaşma henüz uygulamaya geçmedi.