Diyalogda ‘Altın Çağ’ yaşatan Papa istifa etti

Papa’nın istifası üzerine Yahudi liderlerden gelen açıklamalarda ortak payda Papa’nın Soykırım inkârı ve antisemitizm ile mücadelesindeki üstün gayretlerinin vurgulanmasıydı

Dünya
13 Şubat 2013 Çarşamba

Papa Benedict’in ilerleyen yaşı (85) ve bozulan sağlığını gerekçe göstererek geçen pazartesi istifa etmesinin ardından Yahudi liderler iyi dilek ve övgü mesajlarını yollamakta gecikmedi. Görev süresince Yahudilere ve İsrail’e sıcak yaklaşımı ile bilinen, Kilise ile Yahudilerin arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik çalışmalarıyla takdir toplayan, antisemitizmi sertçe kınayan ve Holokost’un inkâr edilmesine karşı şiddetle mücadele eden Papa Benedict’in istifası ondan sonra gelecek yeni Papa’nın aynı tutumda olup olmayacağı endişelerini beraberinde getirdi. İsrail Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Diaspora ve Dinler Bakanı Shmuel Ben-Shmuel’e göre, Benedict ondan önce gelen Papa John Paul’un yolundan giderek Kilise’nin Yahudilere yönelik teolojik açıdan sert doktrinlerini yok etmeye çalıştı. Ben-Shmuel, Benedict’in Yahudilere sıcak ve dostça yaklaşımını övgüyle andı.

1993’de başlayan Vatikan ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler Benedict’in gayretleriyle bir üst resmi seviyeye taşınmıştı.

2009’da Benedict üç günlük İsrail gezisinde Katoliklerin ve Yahudilerin ilişkilerine verdiği önemi dile getirmiş, Yad Vashem ziyaretinde Soykırım vahşetinin insanlığın yüzkarası olduğunu ve asla tekrarlanmaması gerektiğini belirtmişti.

Seferad Yahudileri Baş Hahamı Shlomo Amar, Benedecit’in daima şu sözleriyle hatırlanması gerektiğini söyledi: “Tanrı Yahudilerle olan mukavelesini asla bozmadı, Yahudiler Hıristiyanların büyük kardeşleri ve atalarıdır.” Amar, diğer Yahudi liderlerin de belirttiği gibi Benedict’in antisemitizm ve Holokost inkârı karşısındaki sağlam duruşuna saygı duyduğunu belirtti. 

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, Benedict’in Yahudi-Katolik ilişkilerini eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye taşıdığını, ondan önce hiçbir papanın bu kadar yüksek sayıda sinagog ziyareti yapmadığını ve her fırsatta yabancı ülkelerdeki Yahudi cemaat lideriyle bir araya geldiğini hatırlattı.

Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Dr. Moshe Kantor, Hz İsa’nın öldürülmesinde Yahudilerin  kolektif suçu olduğu savını yıkma yolunda John Paul’un ‘duygusal bağlılığı’ kadar olmasa da Benedict’in ‘fikri bağlılığının’ tüm Yahudi topluluklar tarafından taktir edilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail’in Baş Hahamı Yona Metzger, Papa Benedict’in dinler arası diyalogu en ileri seviyeye ulaştırmasını övdü. Metzger, Benedict’in döneminde Hahambaşılığın ve Kilise’nin ilişkilerinin en üst noktaya tırmandığını ve bu eğilimin devam etmesini dilediğini söyledi.

Metzger, “Benedict, dünya çapında Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam arasında bağları geliştirmesi açısından övgüyü hak ediyor,” dedi.