Cesur yeni Ortadoğu

Geçmişteki İsrail- Arap savaşlarının en etkin ülkelerinden ve askeri açıdan tarihte Yahudi devletine en büyük tehdidi oluşturmuş Suriye ile İsrail için Ortadoğu’da esen rüzgarların yönü değişiyor.

Kültür
11 Şubat 2013 Pazartesi

Bir grup İsrailli gönüllü hayatlarını riske atarak savaş ve yıkım içinde yaşayan Suriyeli aileleri kurtarmak için çaba sarf ediyor.

 

İsrail-Suriye sınırından iç savaşın yaktığı  topraklara  giren gönüllü  gruba Reuters ajansı muhabiri eşlik etti.

 

Reuters'in verdiği haberde güvenlik sebebi ile hem kurtarıcı İsrailli ekibin hem de kurtarılan kadın ve çocukların yüzleri bulanık olarak gösteriliyor.

  Gazeteci  Shlomit Sharvit, gizlice girdikleri Suriye’de, çocuklarını  kurtarmaya gelen İsraillilere, Suriyeli annenin bakışını şöyle ifade ediyor:

“Suriyeli ailenin yanına vardığımızda kadının sevincini ve duygularını gizlemeğe çalıştığını fark edebiliyordunuz, ama gözlerindeki ışıltı ve havadaki neşe her ne kadar fazla belli etmek istemeseler de, apaçık ortada idi.”

 

Gazeteci Sharvit haberinde kendi duygularını anlatırken ise sözlerine şöyle devam etti: “Her iki taraf için de son derece tehlikeli şartlarda olan böyle bir buluşmaya şahit olduğum ve bunu dünyaya duyurduğum için görevimi yaptığımı sanıyorum. Bugün burada gördüğüm buluşma normal şartlarda olması imkansız bir eylem gibi gözükse de dünya anlamalıdır ki düşman toplumlar bir gün gelip birbirlerinin hayatlarını kurtarabilir.”

 

İsmi ve görevleri gizli tutulan İsrailli Suriye yardım gönüllülerinin iki amacı var, bunlardan en önemlisi  kadın ve çocukları iç savaşın yıktığı ülkeden kaçırarak emniyetli bir yere yerleşmelerini sağlamak, ikincisi ise, İsrail’in Arap dünyasındaki imajında bir devrim yapmak.

 

İsrail- Suriye yardım organizasyonunun linki ;

http://il4syrians.org/?page_id=2