İran’ın uzay macerası

Geçtiğimiz günlerde İran uzaya içinde canlı maymun bulunan bir kapsül fırlattı. Batı dünyası bundan rahatsızlık duyduğunu belirtti. İngiliz medyası tarafından yayınlanan fotoğraflarda kapsül ile uzaya fırlatılan maymunun dünyaya döndüğü söylenen maymunla aynı olmadığı ortaya çıktı. Uzaya giden maymunun ölmüş veya İran’ın uzay projesini hiçbir zaman gerçekleştirmemiş olabileceği iddia edildi.

İzzet BONOFİYEL Diğer
6 Şubat 2013 Çarşamba

Haftanın Sayıları

3.000.000 kişi Dünyada 170 farklı ülkede 7000 sınav merkezinde SAT sınavına giriyor.

23 km/h 40 km/h olan hız sınırına uyulmadığı için Aspen Şehir Konseyi tarafından belirlenen yeni hız sınırı.

Çin’de köprü faciası

Çin’in orta kesimindeki Hınan eyaletinde köprü üzerinde giden bir kamyon infilak köprünün çökmesine neden oldu. Kazada 26 kişi hayatını kaybetti. Kazaya kamyonun içinde yüklü olan çatapat ve havai fişeklerin patlamasının neden olduğu bildirildi.

 

İtalya eski başkanı S. Berlusconi’nin gafı

Berlusconi, Yahudi Soykırımını Anma Gününde yaptığı konuşmada faşist lider Benito Mussolini hakkında yaptığı övgü dolu bir yorumla tüm tepkileri üzerine topladı. “Mussolini hükümeti Almanların zafer kazanacağından korkarak onların karşısında olmaktansa, Hitler Almanyasıyla ittifak kurmayı tercih etti. Irkçı yasalar, başka açılardan birçok iyi şey yapan Mussolininin en büyük hatasıydı” dedi. Tepkiler üzerine geri adım atan Berlusconi “İsrail’in dostuyum” dedi.

 

İngiltere merkez bankası bir Kanada’lıya emanet

Kanada Merkez Bankası eski yöneticisi Mark Carney İngiltere Merkez bankasının başına getirildi. 7 Şubat’ta göreve başlayacak olan Carney İngiltere para politikasını sarsacağını söyledi. “Bankalar finansal şokları kaldırabilecek kadar iyi ama hala ileriye yönelik önlemler almak lazım” dedi.

 

İNEN

Yirmi yılı aşkındır gündemi meşgul eden yolsuzluk iddiaları Halk Part

isi Mariano Rajoy’a zor günler yaşatıyor. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un partiye yapılan bağışlardan 250.000 euro aldığı belirlendi.

 

ÇIKAN

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı 3’e karşı 94 oy ile John Kerry oldu.

 

BREZİLYA’NIN HAVA SAHASI RUS FÜZELERİ KORUYACAK

Brezilya Savunma Bakanlığı, resmi sitesinden yapılan açıklamada Rusya’dan hava savunma sistemleri satın alınacağı duyuruldu.

Siteden yapılan açıklamaya göre iki ülkenin ilgili kurumları füze teknolojisinin Brezilya’da bir tesis kurularak imal edilmesi konusunda anlaştı.

Brezilya hükümeti alınması planlanan hava savunma sistemleri için Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile görüşme yapılacağını bildirdi.

Bu ay içinde yapılacak ileri düzey görüşmeler neticesinde Rusya savunma bakanlığın Brezilya hükümetine teklif götürülmesi söz konusu.

Bakanlığın yaptığı açıklamada anlaşmanın üç adet orta menzilli Pantsir-S1 füzesi ve iki adet Igla füze bataryasının alımıyla ilgili olduğu belirtildi.

Askeri gücünü ülke ekonomisinin seviyesine yaklaştırmak isteyen Brezilya için ayrıca jet filosunun modernizasyonu gündemde. Bunun için ABD ve Fransa ile de milyar dolarlık görüşmeler yapılıyor.

 

Haftanın Sözü

Lost dizisinin yönetmeni J.J. Abrams Star Wars Filminin yeni bölümünü yönetme teklifi aldığında şöyle dedi: “Çocukken hayran olduğum yönetmen George Lucas’a şimdi müteşekkirim.”