Sundance Festivali’ni fetheden iki Yahudi

Kültür
6 Şubat 2013 Çarşamba

Amerikan bağımsız sinemasının en önemli destekçisi, Hollywood film endüstrisine alternatif getirme amacında olan bağımsız film festivali Sundance’de ödüllerin ikisi Yahudi kökenli sanatçılara gitti.

İlk yönetmenlik deneyimini gerçekleştiren Jill Soloway ‘Afternoon Delight- Öğleden Sonra Keyfi’ filmiyle, ABD Drama Dalında En İyi Yönetmen Ödülü’nü evine götürmeye hak kazandı.  Film Los Angeles’da Silver Lake mahallesinde yaşayan baskı altında bir Yahudi ev hanımının,” çocuğuna bakıcı olarak bir striptizci tutmasıyla gelişen olayları konu alıyor. Daha önce En İyi Senarist olarak Emmy Ödülüne aday gösterilen Soloway, yönetmenliğe el atmanın onun için ne denli önemli olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “Saygı duyulan bir senarist olarak kalabilirdim ama risk alıp kendime ait bir şey yaratmak istedim. Yönetmenlik fırsatının ayağıma gelmesini beklemektense bu gerçekliği ancak kendim kurabileceğimi anladım.” Soloway ödülünü almaya giderken Hava Nagila şarkısını söyledi ve salonda bulunan tüm kadın yönetmenlere teşekkür etti.

“Inequality For All- Herkes İçin Eşitsizlik” belgeseli eski ABD Çalışma Bakanı Robert Reich ve onun ekonomik teorilerini mercek altın alıyor. ABD Belgesel Dalında Özel Jüri Ödülü’ne layık görülen yapım Jacob Kornbluth’a ait. Filmde Berkeley’de profesör olarak çalışan Reich’in büyüyen gelir eşitsizliğinin ABD ekonomisine ve demokrasisine en büyük tehdidi oluşturduğunu ispat ettiğine tanık oluyoruz.