İran ve ABD doğrudan görüşmeler için pazarlık masasında

İran’ın Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi pazar günü yaptığı açıklamada Amerika Birleşik Devletleri’nin doğrudan görüşmeler konusunda istekliliğini olumlu olarak nitelendirdi. ABD, Tahran’ın nükleer programını durdurması halinde görüşme kapısını açacağının sinyalini vermişti. Ancak Salehi ülkesi adına bağlayıcı bir cevap vermekten kaçındı.

Dünya
6 Şubat 2013 Çarşamba

Salehi, Tahran’ın, Washington’un çözüm için  ‘adil ve gerçekçi’ niyetini görmeyi beklediklerini ‘tehditkâr söylemlerden’ şikâyetçi olduklarını ifade etti.  Münih’te yapılan Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda konuşan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden İran’la doğrudan görüşmeler için hazırlık yaptıklarını belirtti.  Biden konuşmasında Tahran’ın ciddiyetini göstermesi gerektiğini de vurguladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş kalıcı üyesi ve Almanya’nın İran ile yaptığı görüşmelerde çok az yol alınabilmişken, çeşitli derecelerde uygulanan uluslararası yaptırımlar yanında İran’ın petrol ihracatına ve finansal işlemlerine de yasak uygulanıyor.

Salehi, Biden’in açıklamalarını ileriye yönelik bir adım olarak görmekle beraber İran ve ABD’nin aynı masada bir araya getirilmesinin kolay olmayacağını belirtti. Geçen ay, İran bir nevi başkaldırı olarak uranyum zenginleştirme hızını arttıracak planları açıklamıştı. Elde edilen zenginleştirilmiş uranyumun reaktör yakıtı veya savaş başlığı için gerekli çekirdeği oluşturabileceği belirtiliyor.

BM’nin altı ülkesi ile İran’ın bir sonraki randevusu 25 Şubat’ta Kazakistan’da olacak.