Fischer, Dışişleri Bakanı görevine hayır demeyecek

Sekiz yıl görev yaptıktan sonra geçtiğimiz salı günü istifasını veren İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer Maliye Bakanı olacağına dair dedikoduları yalanladı

Dünya
6 Şubat 2013 Çarşamba

İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer İsrail’i terk etme gibi bir niyeti olmadığını açıkladı. Fischer konuyla ilgili olarak, “Ülkenin kamu alanında yer almaya devam edeceğim. İsrail benim ikinci vatanım,” dedi. Fischer geçen hafta bir konferansta yaptığı açıklamada önümüzdeki haziran ayında görevinden ayrılacağını duyurdu.

Fischer yeni hükümette Maliye Bakanı olması için yapılan teklifi kabul ettiğine dair iddiaları redderken, Dışişleri Bakanlığı konusundaki teklifi kabul edip etmeyeceği sorusuna ise red cevabı vermemekle yetindi. Fischer ayrıca kendisinden sonra Merkez Bankası’nda Başkan olarak görmek istediği kişinin Karnit Flug olduğunu da ima etti.

Flug kariyerine 1984 senesinde IMF’te başladı ve dört sene sonra İsrail’e dönerek  10 sene boyunca yönettiği İsrail Merkez Bankası’nın araştırma departmanında görev aldı.  2011’de baş gösteren sosyal adalet gösterilerinden önce hükümete bir dizi sosyo-ekonomik reform önerisinde bulundu.

Fischer genel olarak İsrail ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan memnun olduğunu belirterek, “Ciddi zorluklar yaşanmasına karşın, ekonomiyi iyi bir durumda bırakıyorum. Ekonomiyi dengeleyecek bir bütçeye ihtiyacımız var,” dedi.

Fischer ayrılma kararına yönelik belirli bir sebep göstermedi, ancak 2010’da ikinci dönem Başkanlık teklifini kabul ettiğinde söylentilere göre yeni dönemi tamamlamayacağını söylemişti. Fischer’e yakın kaynaklar Fischer’in ABD’de yaşayan ailesiyle daha fazla zaman geçirmek istediğini söyledi.